Alles over geboortestenen

Wat zijn geboortestenen?

Je hebt vast weleens van geboortestenen gehoord en misschien heb je er zelfs ook wel 1 of meerdere in je bezit. Geboortestenen zijn namelijk ontzettend populair. Ze hebben dan ook de mooiste kleuren en zien er in een sieraad ontzettend chic en elegant uit. Maar wat zijn geboortestenen nou precies?

 

De oorsprong van geboortestenen

Geboortestenen zijn een selectie van verschillende edelstenen die verbonden zijn aan de maand waarin je geboren bent. Welke steen bij welke maand hoort is onder anderen afgeleid van het verhaal “exodus” uit de bijbel. Hierin wordt omschreven hoe de hogepriester Aaron een borstplaat droeg met 12 verschillende edelstenen erop.

Later werden deze edelstenen verbonden aan de sterrenbeelden, de stenen zouden namelijk extra kracht bieden aan de persoon die ze bij zich droegen in een bepaalde periode. Ook in andere religies, culturen én verhalen uit de middeleeuwen komen verhalen voor die omschrijven hoe de geboortestenen in sieraden gedragen werden voor bescherming, geluk en wijsheid.

Meestal natuurlijk wel door de rijkste en belangrijkste personen in de samenleving, aangezien de edelstenen erg kostbaar waren.

 

Wat doet een geboortesteen?

Tegenwoordig worden de geboortestenen verbonden aan de 12 maanden van het jaar. En net zoals in de middeleeuwen worden de edelstenen verwerkt in de mooiste , zodat je jouw geboortesteen altijd dicht bij je kunt dragen.

De verschillende edelstenen hebben ieder hun eigen, unieke set eigenschappen. Zo zal de ene geboortesteen bijdragen aan creativiteit en expressie, terwijl de andere juist meer gericht is op kracht en bescherming. Welke eigenschappen bij jouw geboortesteen horen lees je verderop.

 

Geboortesteen per maand


Wat is mijn geboortesteen?

Je zult je nu misschien afvragen, wat is mijn geboortesteen? En als je op internet zoekt kun je zelfs meerdere edelstenen vinden die bij jouw geboortemaand genoemd worden. Dat kan soms voor verwarring zorgen.

Er zijn een aantal redenen voor deze verschillen. Het grootste verschil is dat de geboortestenen in meerdere culturen voorkomen en het gebruik kan daarom soms zelfs per land afwijken. De verschillen in geboortestenen per maand zijn ook ontstaan doordat niet iedere edelsteen overal ter wereld te vinden is én dat niet iedere edelsteen in iedere cultuur even belangrijk gevonden wordt.
Sommige edelstenen zijn erg moeilijk te vinden en zijn daarom dus te kostbaar zomaar in een sieraad te verwerken, daardoor worden vaak zirkonia steen gebruikt zodat geboortesteen oorbellen voor iedereen betaalbaar zijn.

Geboortestenen per Maand

Hieronder volgt een gedetailleerd overzicht van geboortestenen per maand, waarbij elke steen wordt onthuld met zijn unieke eigenschappen en betekenissen:

 • Januari: Granaat
 • Februari: Amethist
 • Maart: Aquamarijn
 • April: Diamant
 • Mei: Smaragd
 • Juni: Parel
 • Juli: Robijn
 • Augustus: Peridoot
 • September: Saffier
 • Oktober: Opaal
 • November: Topaas
 • December: Turquoise

De kleuren van een geboortesteen

Als meest opvallende eigenschap (zoals je vast weleens gezien hebt) hebben geboortestenen heldere of soms karakteristieke kleuren. En naast het feit dat deze gekleurde edelstenen er erg mooi uitzien in een sieraad kunnen ze in sommige gevallen ook bijdragen aan de krachten van de steen.

Zo kan de kleur rood zorgen voor meer energie en hartstocht. Deze eigenschappen dragen bij aan een beter gevoel van zelfvertrouwen.


Oranje brengt rust en zorgt ervoor dat je dingen makkelijker los kunt laten.
Een gele edelsteen kan jouw positiviteit bevorderen. De kleur heeft een verwarmende eigenschap en geeft een gevoel van rijkdom.


De kleur groen staat erom bekend dat het balans brengt. Het is een kleur met een rustgevend effect, die ervoor zorgt dat je beter binnen in jezelf kunt kijken en weloverwogen beslissingen kunt nemen.


Blauw heeft een positief effect op de intuïtie en zorgt ervoor dat je emoties en gedachten met elkaar in balans zijn.

Deze eigenschappen van kleuren vind je ook terug in de zeven chakra’s, de belangrijkste energiecentra van ons lichaam.

Iedere kleur is verbonden aan één van de chakra’s in je lijf en hier kun je ook de geboortestenen aan koppelen. Een blauwe geboortesteen, zoals die van de maand maart, helpt bijvoorbeeld met communicatie, een eigenschap die ook bij het keelchakra hoort.

Geboortesteen sieraden - Aramat Jewels

 

Welke geboortesteen hoort bij mijn geboortemaand?

Iedere maand heeft dus zijn eigen geboortesteen. Dit zijn de geboortestenen die verbonden zijn aan jouw geboortemaand:

Januari – Granaat

Dat granaat de geboortesteen van januari is, is niet zo gek. Deze donker rode edelsteen staat er namelijk om bekend dat hij je geloof en energie geeft en dat ‘ie je zelfvertrouwen en standvastigheid vergroot. Helemaal perfect voor het begin van een nieuw jaar.


Geboortesteen Februari – Amethist


De geboortesteen van februari is amethist. Een edelsteen met een verhelderende kracht, die je van wijsheid en zelfinzicht voorziet. De paarse geboortestenen helpen je om eerlijk naar jezelf te kijken en daarmee het beste uit jezelf te halen.

Maart – Aquamarijn


Je kunt de geboortesteen van maart herkennen aan z’n lichtblauwe kleur. Eén van de belangrijkste eigenschappen van aquamarijn is de rustgevende werking. Het bevordert niet alleen je creativiteit, maar helpt je daarnaast ook om jezelf uit te drukken, wat een goede communicatie mogelijk maakt.

Birthday steen April – Diamant


Diamant is de geboortesteen van april en omdat deze edelsteen meestal wit of kleurloos is zal het je niet verbazen dat het één van de meest pure en veelzijdige geboortestenen is. Diamanten zouden je kunnen helpen om je diepste verlangens helder voor je te zien en geven je de moed om met deze kennis op de juiste manier te handelen. Naast diamant wordt ook bergkristal en transparante zirkonia gezien als de geboortesteen van april.


Mei – Smaragd


Voor de maand mei is de geboortesteen smaragd. Dit is een edelsteen met een bijzondere groene kleur en staat erom bekend dat ‘ie je een positieve kijk op het leven en een gevoel van hoop geeft. Omdat de steen een helende werking heeft wordt smaragd ook wel in verband gebracht met onsterfelijkheid en wedergeboorte.

 


Juni – Maansteen


De geboortesteen van juni is maansteen of een parel. Deze edelsteen komt in meerdere kleuren voor, maar je ziet ‘m het meeste als een witte steen met een blauwe, satijnachtige gloed, die doet denken aan het schijnen van de maan. Deze geboortestenen geven ondersteuning bij vrouwelijke energie en helpen bijvoorbeeld bij vruchtbaarheid, hormonale schommelingen en de overgang.

 


Juli – Robijn Rood


Met zijn stralende rode kleur is de geboortesteen van juli, de robijn, er één die je energie en kracht geeft. Robijnen werken activerend en dat merk je vooral op het gebied van de liefde, waarbij je meer hartstocht voelt. Daarnaast geven deze geboortestenen levenskracht en vitaliteit. Als geboortesteen van juli kunnen ook de parel en alexandriet genoemd worden.

sieraden geboortesteen aramat jewels
Augustus – Peridot


Peridot is een groene edelsteen die ook wel Olivijn genoemd wordt. Het is de geboortesteen van augustus. De steen heeft een beschermende en zuiverende werking, hij leert je namelijk om beter naar jezelf te kijken en zo je fouten te erkennen. Ook helpt de geboortesteen Peridot je om onderdrukte negatieve emoties, zoals schuld en jaloezie, los te laten en zo meer zelfvertrouwen en positiviteit te ervaren.


September – Saffier


De maand september heeft als geboortesteen saffier. Deze edelsteen is een diepe kleur blauw en zorgt voor mentale rust en een heldere geest. Saffier helpt je beter te concentreren en laat je zaken duidelijker zien. Dit heeft als grootste voordeel dat je emoties en gedachten beter op één lijn zitten en je je angsten of fobieën beter onder controle krijgt.


Oktober – Toermalijn


De geboortesteen van oktober is de edelsteen toermalijn. Deze steen is er in verschillende kleuren, maar roze toermalijn wordt het vaakst gebruikt bij het maken van de geboortesteen sieraden. Toermalijn helpt om negatieve energie af te weren of om te zetten in positieve energie, wat dan weer bijdraagt aan een ontspannen mentaliteit en doorzettingsvermogen bij lastige situaties. Naast toermalijn wordt ook weleens opaal genoemd als geboortesteen van oktober.


November – Citrien


Citrien, de geboortesteen van november, heeft als voornaamste kracht dat het een opbeurende energie heeft. Dat zorgt ervoor dat je vrolijk en vol zelfvertrouwen door het leven gaat.

De edelsteen citrien heeft een gele kleur en heeft dus een verwarmende en positieve uitstraling. Van deze geboortesteen krijg je steeds een opgewekt gevoel. Ook topaas wordt gezien als geboortesteen van november.

 

December – Turkoois


Turkoois is een groenblauwe (turquoise) edelsteen en is de geboortesteen van december. Deze steen brengt evenwicht tussen je emoties en gedachten en geeft daarmee inzicht in je eigen gedrag.

De geboortesteen turkoois wordt hierdoor gezien als een edelsteen die helpt bij je spirituele ontwikkeling. Ook de edelstenen tanzaniet en topaas worden genoemd als geboortestenen van december.

 Wat Zijn Geboortestenen?

Geboortesteen in een sieraad

 

Omdat het heel prettig kan zijn om een geboortesteen zo veel mogelijk bij je te dragen zijn, de edelstenen vaak in sieraden verwerkt. En omdat de zirkonia stenen meestal een heldere en kenmerkende kleur hebben zijn ze de ideale versiering voor ieder sieraad. Dat kan bijvoorbeeld een mooie stalen ring zijn, geboortesteen oorstekers of een sierlijke ketting.


Maar ook oorbellen zijn een goede manier om de geboortestenen in te verwerken. De oorbellen met geboortestenen van Aramat Jewels zijn verkrijgbaar in zowel goud- als zilverkleurige sieraden en zijn ingelegd met de geboortesteen zirkonia van jouw geboortemaand.

Je kunt op deze manier jouw persoonlijke geboortesteen altijd bij je dragen en er ook nog eens stijlvol en elegant uitzien.

 

Een sieraad met een geboortesteen is niet alleen mooi om zelf te dragen, het is ook een uniek en heel persoonlijk cadeau voor iemand die je een warm hart toedraagt. Met een geboortesteen geef je jouw moeder, zus of vriendin zoveel meer dan een mooie oorstekers of halsketting. Je laat ze ook meteen weten hoeveel je om haar geeft.

Aramat Jewels heeft een ruime collectie geboortesteensieraden, wat is jouw geboortesteen  en wat zijn de eigenschappen?

 • Januari: Granaat - energie en zelfvertrouwen
 • Februari: Amethist - wijsheid en zelfinzicht
 • Maart: Aquamarijn - rust en creativiteit
 • April: Diamant - helderheid en moed
 • Mei: Smaragd - positiviteit en hoop
 • Juni: Parel of Maansteen - vrouwelijke energie
 • Juli: Robijn - energie en levenskracht
 • Augustus: Peridoot - bescherming en zelfinzicht
 • September: Saffier - mentale rust en helderheid
 • Oktober: Toermalijn of Opaal - afweer van negatieve energie
 • November: Citrien of Topaas - vrolijkheid en zelfvertrouwen
 • December: Turkoois, Tanzaniet of Topaas - balans en spirituele ontwikkeling

Bestel jouw geboortesteen sieraden bij Aramat Jewels

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

 • Uitgebreide Gids voor soorten schakels in halsk...

  Soorten Schakels: Een Uitgebreide Gids voor Kettingen en Armbanden Welkom bij onze uitgebreide gids over de verschillende soorten schakels voor kettingen en armbanden. In dit artikel zullen we de populairste...

  Uitgebreide Gids voor soorten schakels in halsk...

  Soorten Schakels: Een Uitgebreide Gids voor Kettingen en Armbanden Welkom bij onze uitgebreide gids over de verschillende soorten schakels voor kettingen en armbanden. In dit artikel zullen we de populairste...

 • Roestvrijstalen oorbellen: de voordelen en keuze

  Waarom zijn roestvrijstalen oorbellen een goede keuze? Als je op zoek bent naar nieuwe oorbellen, is het belangrijk om te overwegen wat voor materiaal je wilt. Er zijn veel verschillende...

  Roestvrijstalen oorbellen: de voordelen en keuze

  Waarom zijn roestvrijstalen oorbellen een goede keuze? Als je op zoek bent naar nieuwe oorbellen, is het belangrijk om te overwegen wat voor materiaal je wilt. Er zijn veel verschillende...

 • Alles over kinder oorbellen

  Oorbellen zijn al eeuwenlang een populair sieraad en een geweldige manier om je stijl en persoonlijkheid uit te drukken. Ook voor kinderen zijn oorbellen leuk en trendy. In dit artikel...

  Alles over kinder oorbellen

  Oorbellen zijn al eeuwenlang een populair sieraad en een geweldige manier om je stijl en persoonlijkheid uit te drukken. Ook voor kinderen zijn oorbellen leuk en trendy. In dit artikel...

1 van 3