Alles Over Cabochons: Het Ultieme Gids

Wat is een Cabochon? Alles wat je moet weten over deze unieke sieradenstijl

De tijdloze elegantie van sieraden

Als we aan sieraden denken, komen vaak glinsterende edelstenen, fonkelende diamanten en glanzend goud voor de geest. Echter, er bestaat een andere categorie binnen de sieradenwereld die even fascinerend is en een verfijnd alternatief biedt voor de traditionele facetgeslepen stenen: de cabochon.

Cabochon: eenvoud siert

Wat Is Een Cabochon

Een cabochon is een edelsteen die is geslepen in bolle vorm, zonder facetten. Dit zorgt voor een gladde en vaak glanzende afwerking waardoor de diepte en kleurvariaties van de steen volledig tot hun recht komen. Ook maakt het de unieke en esthetische presentatie van inclusies en andere natuurlijke kenmerken van de steen mogelijk.

Het vakmanschap achter de cabochon

Het proces van het maken van een cabochon vereist jarenlange ervaring en meesterlijke techniek. Het begint met de zorgvuldige selectie van een ruwe edelsteen die vervolgens nauwkeurig wordt geslepen en gepolijst om de perfecte bolle bovenkant en vlakke onderkant te creëren.

Welke stenen zijn geschikt voor cabochons?

Terwijl vrijwel elke edelsteen kan worden geslepen tot een cabochon, zijn sommige stenen bijzonder geschikt voor deze vorm van slijpen. Opaal, maansteen, turkoois en lapis lazuli behoren tot de meest populaire keuzes.

Hoe draag je cabochons? Verschillende soorten sieraden met cabochons

Cabochons kunnen worden gebruikt in diverse soorten sieraden, zoals ringen, armbanden, oorbellen en halskettingen. Het is vooral belangrijk om een zetting te kiezen die de schoonheid van de cabochon volledig laat stralen.

Onderhoudstips voor je cabochon sieraad

Net als alle andere edelstenen, vereisen cabochons zorgvuldig onderhoud.