Essentiële gids voor natuurlijke parel sieraden

Alles wat je moet weten over parels


Parels zijn een tijdloze klassieker. Ze worden al eeuwen gewaardeerd als symbolen van rijkdom, schoonheid en romantiek. Met hun iriserende glans en unieke vorm zijn parels een essentieel onderdeel van elk juwelendoosje. Van pareloorbellen tot parelkettingen, deze prachtige edelstenen kunnen elke look in een oogwenk veranderen van saai naar chic. Maar wat is een parel precies? Welke soorten parelsieraden zijn er? Hoe kies je de juiste parels voor jou? In deze blogpost behandelen we al deze onderwerpen, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen als het gaat om de aanschaf van parels en de verzorging van je prachtige edelstenen


Wat is een parel?


Een parel is een edelsteen met een harde schaal die bestaat uit calciumcarbonaat in de vorm van aragoniet of calciet met een buitenlaag van conchiolineproteïnen of nacre. Ze wordt gevormd in bepaalde weekdieren zoals oesters, mosselen en kokkels wanneer een irriterende stof zoals zand in de schelp van het weekdier terechtkomt. Als afweermechanisme tegen de irriterende stof scheidt het weekdier laagjes nacre af, die uiteindelijk het prachtige juweel vormen dat bekend staat als een parel.


Wat zijn pareloorbellen?


Pareloorbellen zijn sieraden met één of meer parels die aan oorbellen hangen. Deze oorbellen zijn er in veel verschillende vormen en maten en kunnen gemaakt worden van zoetwaterparels, Akoya parels, Zuidzee parels, Tahitiaanse zwarte parels, en meer. Pareloorbellen zijn perfect om een beetje verfijning en elegantie toe te voegen aan elke outfit. Of je nu op zoek bent naar iets subtiels of een statement wilt maken met gedurfde kleuren en vormen - er is voor elk wat wils!


Hoe worden parels gemaakt?

 

Parels ontstaan bij toeval in bepaalde soorten weekdieren wanneer een irriterende stof zoals zand in de schelp komt. Het weekdier scheidt dan laag na laag conchiolineproteïnen af om zich tegen de irriterende stof te beschermen, waardoor na verloop van tijd wat wij kennen als een parel ontstaat. Afhankelijk van het soort weekdier waarmee ze worden gemaakt (bijvoorbeeld oesters of mosselen), doen sommige soorten er langer over dan andere om volgroeide parels te vormen - van 6 maanden tot 4 jaar!

 

Wat zijn de verschillende soorten parels?

Akoya, Tahiti, Zuid zee parels.

Akoya parels zijn de klassieke ronde parels die afkomstig zijn van de Akoya oester. Ze zijn het populairste type parel omdat ze relatief klein zijn (6-7 mm), veel glans hebben en het minst duur zijn.

Tahitiparels zijn afkomstig van zwartlipoesters in Frans-Polynesië. Ze kunnen zeer groot zijn (tot 18 mm), en hebben vaak een kenmerkende "pauw" groene, blauwe of paarse irisatie.

Zuidzeeparels zijn afkomstig van grotere oesters uit Australische en Indonesische wateren. Ze kunnen vrij groot zijn (tot 20 mm), en zijn

 Alles Wat Je Moet Weten Over Parels

Wat zijn zoetwaterparels?

Zoetwaterparels ontstaan wanneer een irriterende stof zoals een stukje zand of een parasiet de oester binnendringt. Om zich te beschermen bedekt de oester de irriterende stof met parelmoer. Dit proces van parelvorming kan tot twee jaar duren. Meer dan de helft van alle zoetwaterparels die tegenwoordig worden verkocht zijn gekweekte parels. Een klein percentage (minder dan 5%) natuurlijke parels wordt tegenwoordig nog in de wereld gevonden.

 

Wat zijn synthetische parels ?

Synthetische parels worden in een laboratorium gemaakt door een kleine plastic of glazen parel te bekleden met een gekweekte parelmoerschelp. Ze werden voor het eerst ontwikkeld in het begin van de jaren 1920 als alternatief voor natuurlijke parels, die steeds zeldzamer en duurder werden.

Vandaag, synthetische parels zijn meer betaalbaar dan natuurlijke parels en worden vaak gebruikt in parel sieraden. Ze worden soms ook gebruikt om het uiterlijk van duurdere natuurlijke parels te imiteren.

 

Hoe kies ik de juiste parelsieraden voor mij?

 

De eerste stap is uitzoeken wat voor soort parels u wilt. Er zijn in principe drie soorten: Akoya, Tahiti en Zuidzee of zoals in de meeste sieraden synthetische parelsieraden

De volgende stap is om te beslissen over de grootte van de parels. Kleinere parels hebben de neiging om veelzijdiger te zijn en kunnen bij meer outfits passen, terwijl grotere parels dramatischer zijn en een gedurfder statement maken.

Daarna komt het aan op de kleur. Witte parels zijn klassiek en tijdloos, zwarte parels zijn trendy en edgy, terwijl andere kleuren persoonlijkheid kunnen toevoegen aan je look.

Denk tenslotte aan de zetting. Moeten ze in een eenvoudige stalen of zilveren ketting? Een delicate parelketting? Een opvallende parelarmband? of ga je voor een trendy paar oorbellen?

 

Hoe verzorg ik mijn parels?

Om parelsieraden schoon te maken, weekt u ze in een kom lauw water gemengd met een paar druppels milde afwasmiddel. Borstel de parels zachtjes met een zachte tandenborstel om vuil te verwijderen. Spoel de parels goed af en dep ze droog met een zachte doek. Als uw parels erg vuil zijn, kunt u een kleine hoeveelheid juwelenreiniger gebruiken. Spoel de parels daarna goed af en dep ze droog met een zachte doek.

 

Wat is het verschil tussen gekweekte en natuurlijke parels?

Gekweekte parels worden gemaakt door een klein stukje oesterschelp te implanteren in het weefsel van een levende oester. De oester wordt dan zorgvuldig gecontroleerd en regelmatig gestimuleerd met irriterende stoffen om de afscheiding van parelmoer op te wekken.

Natuurlijke parels daarentegen ontstaan wanneer een irriterende stof zoals een parasiet of een stukje gruis in een oester vast komt te zitten. Om zich te beschermen bedekt de oester de indringer met laagjes parelmoer, totdat uiteindelijk een parel wordt gevormd.

Bij Aramat Jewels vind je een ruime collectie parel sieraden met synthetische parel. Shop ze in allerlei maten en kleurtjes en laat ze gratis bij je thuisbezorgen.

 

 Alles Wat Je Moet Weten Over Parels

Terug naar blog
 • Uitgebreide Gids voor soorten schakels in halsk...

  Soorten Schakels: Een Uitgebreide Gids voor Kettingen en Armbanden Welkom bij onze uitgebreide gids over de verschillende soorten schakels voor kettingen en armbanden. In dit artikel zullen we de populairste...

  Uitgebreide Gids voor soorten schakels in halsk...

  Soorten Schakels: Een Uitgebreide Gids voor Kettingen en Armbanden Welkom bij onze uitgebreide gids over de verschillende soorten schakels voor kettingen en armbanden. In dit artikel zullen we de populairste...

 • Roestvrijstalen oorbellen: de voordelen en keuze

  Waarom zijn roestvrijstalen oorbellen een goede keuze? Als je op zoek bent naar nieuwe oorbellen, is het belangrijk om te overwegen wat voor materiaal je wilt. Er zijn veel verschillende...

  Roestvrijstalen oorbellen: de voordelen en keuze

  Waarom zijn roestvrijstalen oorbellen een goede keuze? Als je op zoek bent naar nieuwe oorbellen, is het belangrijk om te overwegen wat voor materiaal je wilt. Er zijn veel verschillende...

 • Alles over kinder oorbellen

  Oorbellen zijn al eeuwenlang een populair sieraad en een geweldige manier om je stijl en persoonlijkheid uit te drukken. Ook voor kinderen zijn oorbellen leuk en trendy. In dit artikel...

  Alles over kinder oorbellen

  Oorbellen zijn al eeuwenlang een populair sieraad en een geweldige manier om je stijl en persoonlijkheid uit te drukken. Ook voor kinderen zijn oorbellen leuk en trendy. In dit artikel...

1 van 3