Sieraden Encyclopedie - Ontdek De Betoverende Wereld Van Sieraden

Sieradenwiki Aramat Jewels

Welkom bij de uitgebreide Sieradenwiki Aramat Jewels en betoverende wereld van sieraden, gepresenteerd door Aramat Jewels! Of je nu een doorgewinterde juwelenliefhebber bent of gewoon op ontdekkingsreis gaat in de glinsterende rijkdom van edelstenen en staal, onze sieradenwiki is jouw ultieme gids. Hier bij Aramat Jewels streven we ernaar om niet alleen prachtige sieraden te creëren, maar ook om kennis en inzicht te delen over de geschiedenis, de ambachtelijke details en de symbolische betekenissen die elk stuk zo bijzonder maken.

Dus, duik met ons mee in de fascinerende verhalen achter de meest verbluffende creaties, terwijl we je begeleiden door een wereld van schittering, elegantie en tijdloze schoonheid. Of je nu op zoek bent naar informatie over zilver, opaal stenen of de betekenis achter onze ontwerpen, je vindt het hier allemaal in onze sieraden encyclopedie. Ontdek de magie van sieraden met Aramat Jewels!

 

Sieraden onderwerpen op alfabetische volgorde

Getal

8 karaats goud8-karaats goud is een legering die bestaat uit slechts 33,3% puur goud en 66,7% andere metalen zoals koper of zilver. Vanwege het lage goudgehalte is het minder waardevol en wordt het minder vaak gebruikt in fijne sieraden. De aanduiding '8K' geeft het goudgehalte aan.

9 karaats goud9-karaats goud is een legering die bestaat uit 37,5% puur goud en 62,5% andere metalen zoals koper of zilver. Het is sterker dan puur goud maar minder waardevol en wordt vaak gebruikt in sieraden. De aanduiding '9K' geeft het goudgehalte aan.

925 Zilver925 zilver is een legering die bestaat uit 92,5% puur zilver en 7,5% andere metalen, meestal koper. Het is de standaard voor hoogwaardige zilveren sieraden en staat bekend om zijn duurzaamheid, schoonheid en hypoallergene eigenschappen.

14 karaats goud14-karaats goud is een legering die bestaat uit 58,3% puur goud en 41,7% andere metalen zoals koper of zilver. Het is sterker dan puur goud en wordt vaak gebruikt in sieraden. De aanduiding '14K' geeft het gehalte van het goud aan.

18 karaats goud 18-karaats goud is een legering die bestaat uit 75% puur goud en 25% andere metalen zoals koper of zilver. Het biedt een goede balans tussen zuiverheid en duurzaamheid en wordt vaak gebruikt in hoogwaardige sieraden. De aanduiding '18K' geeft het goudgehalte aan.

Abalone - Abalone, ook bekend als zeeoor of paua, is een schelpdier met een opvallende, kleurrijke binnenkant. De schelp van de abalone wordt vaak gebruikt om sieraden te maken, zoals hangers en oorbellen. De levendige iriserende kleuren van abalone maken het een populaire keuze voor decoratieve en artistieke sieradenstukken. Het is een natuurlijk en uniek materiaal dat een vleugje van de oceaan in sieraden brengt.

AB  : AB verwijst naar een specifieke afwerking die wordt gebruikt op sieraden, vooral op kralen en stenen. De "AB" staat voor "Aurora Borealis," geïnspireerd door het noorderlicht, en het wordt vaak toegepast op glaskralen zirkonia en kristallen om een kleurrijke schittering en gloed te creëren. Deze afwerking geeft sieraden een betoverende en magische uitstraling, met prachtige regenboogachtige kleuren die veranderen afhankelijk van het licht en de hoek waaronder ze worden bekeken. Het is een populaire keuze voor het toevoegen van een extra dimensie van schoonheid aan damessieraden.

Agaat: Agaat is een prachtig gestreept mineraal dat in verschillende kleuren en patronen voorkomt. Het wordt vaak gebruikt in sieraden vanwege zijn natuurlijke schoonheid. Agaat staat bekend om zijn aardende eigenschappen en wordt vaak gebruikt voor spirituele doeleinden. Het is een veelzijdig mineraal dat zowel esthetisch als spiritueel waardevol is voor sieradenliefhebbers.

Alabaster

Alexandriet - Alexandriet is een zeldzame edelsteenvariëteit van chrysoberyl die van kleur verandert afhankelijk van de lichtbron: groen in daglicht en rood tot paars onder kunstlicht. Deze unieke eigenschap maakt het zeer gewild voor gebruik in sieraden en als verzamelobject.

Amethist - Amethist is een prachtige paarse edelsteen die al eeuwenlang wordt gewaardeerd om zijn schoonheid en spirituele betekenis. Deze edelsteen staat bekend om zijn kalmerende en beschermende eigenschappen, en wordt vaak gebruikt in sieraden en als een symbool van nuchterheid en wijsheid. Amethist wordt gewaardeerd om zijn diepe kleur en helderheid, en is de geboortesteen voor de maand februari. 

Amazoniet: Turquoise tot groen. Brengt balans en harmonie. Mintgroen. Voor hoop en waarheid. Amazoniet is een opvallende edelsteen met een kenmerkende blauwgroene tint. Deze steen wordt vaak gebruikt in sieraden vanwege zijn aantrekkelijke kleur en betekenis. Amazoniet staat bekend om zijn kalmerende en balancerende eigenschappen, die harmonie en evenwicht bevorderen. Het wordt geassocieerd met communicatie en zelfexpressie, waardoor het een geweldige keuze is voor sieraden die je persoonlijke stijl en emoties weerspiegelen. Deze edelsteen wordt ook geassocieerd met de keelchakra en is de geboortesteen voor degenen die in de maand december zijn geboren, waardoor het een speciale betekenis heeft voor mensen met die geboortemaand.

Amber Amber, ook wel bekend als barnsteen, is een fossiele hars die miljoenen jaren oud kan zijn. Het staat bekend om zijn warme, gouden kleur en wordt vaak gebruikt in sieraden. Amber wordt geassocieerd met helende eigenschappen en wordt verondersteld negatieve energie te absorberen. Het wordt vaak gedragen als amulet en heeft een tijdloze aantrekkingskracht vanwege zijn natuurlijke oorsprong en warme uitstraling. Amber is ook de geboortesteen voor degenen die in de maand november zijn geboren, waardoor het een speciale betekenis heeft voor mensen met die geboortemaand.

Andalusiet: Andalusiet is een edelsteen die vaak wordt gewaardeerd om zijn opvallende kleurschakeringen, variërend van groen en bruin tot roodbruin. Deze steen wordt vaak gesneden en gebruikt in sieraden vanwege zijn mooie kleuren en helderheid. Naast zijn esthetische waarde wordt Andalusiet ook geassocieerd met innerlijke kracht en doorzettingsvermogen, wat het een gewilde keuze maakt voor sieraden met betekenis.

Aventurijn: Meestal groen. Voor geluk en welvaart. Vaak groen. Staat bekend als de gelukssteen. Aventurijn is een veelzijdige edelsteen die gewaardeerd wordt om zijn glinsterende verschijning, meestal groen, maar soms ook blauw, oranje of rood. Deze steen staat bekend om zijn vermogen om geluk en voorspoed aan te trekken. Mensen dragen Aventurijn vaak als sieraad om positieve energie en welzijn te bevorderen, en het wordt ook gebruikt voor spirituele doeleinden.

Ankerschakel : Een ankerschakel is een populaire schakelstijl in sieraden, gekenmerkt door zijn rechthoekige schakels die lijken op een scheepsanker. Deze schakels zijn stevig en duurzaam, waardoor ze vaak worden gebruikt in armbanden, kettingen en andere sieraden. De ankerschakel staat symbool voor stabiliteit en is geliefd om zijn klassieke uitstraling.

Anti-tragus piercing - Een anti-tragus piercing is een vorm van oorpiercing waarbij het sieraad door de kleine flap van kraakbeen aan de binnenkant van het oor wordt geplaatst, tegenover de tragus. Deze piercing wordt vaak gekozen vanwege zijn unieke uitstraling en kan verschillende soorten sieraden dragen, zoals ringetjes of staafjes. Het vereist zorgvuldige nazorg om te genezen.

Apatiet : Apatiet is een groep van fosfaatmineralen die in verschillende kleuren zoals blauw, groen en geel voorkomen. Het wordt zowel in sieraden als in industriële toepassingen gebruikt, zoals in de productie van meststoffen. Apatiet staat ook bekend om zijn gebruik in geologisch onderzoek.

Armband Een armband is een sieraad dat om de pols wordt gedragen. Het kan gemaakt zijn van diverse materialen zoals metalen, edelstenen, kralen of leer, en wordt vaak gebruikt als decoratie of als symbolisch juweel. Armbanden zijn er in allerlei stijlen en ontwerpen, waardoor ze een veelzijdig accessoire zijn dat persoonlijke expressie en schoonheid kan toevoegen aan elke outfit. Ze worden ook vaak gegeven als cadeau bij speciale gelegenheden. De keuze van een armband kan variëren afhankelijk van de persoonlijke smaak en de betekenis die eraan wordt gehecht.

Ashanger Een ashanger is een sieraad dat speciaal is ontworpen om een kleine hoeveelheid as van een overleden dierbare te bewaren. Deze hangers zijn vaak subtiel en kunnen in verschillende vormen en materialen komen, zoals zilver, goud of edelstenen. Ze bieden een discrete manier om de herinnering aan een geliefde bij je te dragen en zijn vaak een troostende en symbolische herinnering.

Aquamarijn - Aquamarijn is een prachtige edelsteen die bekendstaat om zijn kalmerende blauwe kleur. Deze edelsteen behoort tot de berylfamilie en wordt vaak gebruikt in sieraden vanwege zijn heldere, sprankelende uitstraling. Naast zijn esthetische waarde wordt aquamarijn vaak geassocieerd met kalmte en helderheid, en sommigen geloven dat het helende eigenschappen heeft. Het is ook de geboortesteen van de maand maart, wat het een populaire keuze maakt voor verjaardagscadeaus en sieraden met een persoonlijke betekenis.

ArmkettingEen armketting, ook wel armband genoemd, is een sieraad dat om de pols wordt gedragen. Het onderscheidt zich van een gewone armband door zijn strakkere pasvorm en vaak eenvoudiger ontwerp. Armkettingen zijn verkrijgbaar in diverse schakels en stijlen, waardoor ze een veelzijdig en populair accessoire zijn dat zowel voor dagelijks gebruik als bij speciale gelegenheden gedragen kan worden. Ze voegen een vleugje stijl en elegantie toe aan elke outfit.

AmuletEen amulet is een klein sieraad, vaak gedragen als hanger aan een ketting of touw, met een specifieke vorm, symbool of gravure. Het heeft historisch gezien verschillende doeleinden gehad, zoals bescherming tegen negatieve energie, het aantrekken van geluk en het uiten van persoonlijke betekenis en intentie. Amuletten komen voor in diverse vormen en materialen, zoals stalen hangers en zilveren kettinghangers, en dragen vaak een diepgaande symbolische waarde voor de drager.

Sieraden Encyclopedie Aramat Jewels

B

Bail - oogje voor een hanger aan een ketting. Een "bail" is een klein sieradenelement dat vaak wordt gebruikt om hangers aan kettingen of armbanden te bevestigen. Het heeft meestal een lusvormige structuur die de hanger vasthoudt en kan worden geopend en gesloten om de hanger veilig te bevestigen. Dit functionele en decoratieve onderdeel biedt flexibiliteit bij het ontwerpen van sieraden en voegt een mooie afwerking toe aan het geheel.

Baju bandh - Een "Baju bandh" is een traditioneel sieraad dat afkomstig is uit India. Het is een armband die meestal wordt gedragen op de bovenarm, net boven de elleboog. Baju bandhs zijn vaak rijkelijk versierd en kunnen verschillende materialen en edelstenen bevatten. Ze worden vaak gedragen bij speciale gelegenheden en traditionele kleding, zoals sarees, om de schoonheid van de armen te benadrukken en een vleugje elegantie toe te voegen aan de outfit.

Bamboo Schakel - Een "Bamboo schakel" is een populair sieradendesign dat geïnspireerd is op de vorm van bamboestengels. Deze schakels zijn langwerpig en hebben vaak een ovale of rechthoekige vorm met groeven die lijken op de knopen van een bamboeplant. Dit ontwerp wordt vaak gebruikt in armbanden, kettingen en oorbellen en geeft een natuurlijke en organische uitstraling aan het sieraad. Het is een geliefde keuze voor degenen die van eenvoudige en toch elegante sieraden houden.

Bangle - Een "bangle" is een stijlvolle armband die meestal stijf en rond is. Deze armbanden kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals staal, hout, kunststof of edelstenen, en worden vaak losjes om de pols gedragen. Ze zijn een veelzijdige keuze voor het toevoegen van een vleugje elegantie aan elke outfit en zijn beschikbaar in verschillende kleuren en ontwerpen.

Barbell - Rechte of gebogen staaf voor piercings. Een "barbell" is een type lichaamssieraad dat vaak wordt gebruikt in piercings. Het bestaat uit een rechte staaf met schroefdraaduiteinden waarop aan beide zijden decoratieve uiteinden kunnen worden bevestigd. Barbell-piercings zijn populair voor verschillende lichaamsdelen, waaronder tong, tepels en wenkbrauwen. Ze komen in verschillende maten en materialen, waardoor ze veelzijdig zijn voor persoonlijke stijlkeuzes.

Barnsteen - Barnsteen is gefossiliseerde boomhars die miljoenen jaren oud kan zijn. Het is meestal goudgeel tot bruin van kleur en kan soms insluitsels zoals insecten bevatten. Barnsteen wordt vaak gebruikt in sieraden en heeft historisch gezien medicinale en mystieke betekenissen.

Barokparels - Barokparels zijn onregelmatig gevormde parels die zich onderscheiden door hun unieke schoonheid en karakter. In tegenstelling tot perfect ronde parels hebben barokparels grillige vormen en oppervlakken, wat hen een organische en natuurlijke uitstraling geeft. Ze worden gewaardeerd om hun unieke en artistieke aantrekkingskracht in sieradenontwerpen, waarbij elke parel een individuele schoonheid vertegenwoordigt.

Barrel clasp - Tonvormige sluiting voor sieraden vaak met een magneetje erin.Een barrel sluiting, ook wel tonvormige sluiting genoemd, is een veelgebruikte sluiting in sieraden. Het bestaat uit twee cilindervormige delen die in elkaar passen en samen worden gedraaid om het sieraad te sluiten. Deze sluiting is betrouwbaar en gemakkelijk te gebruiken, wat het populair maakt in verschillende soorten sieraden, van kettingen tot armbanden.

Bergkristal - Een heldere edelsteen. Helder en puur. Voor helderheid en energie. Bergkristal, ook bekend als heldere kwarts, is een veelvoorkomende edelsteen die gewaardeerd wordt om zijn heldere, kleurloze verschijning. Het staat bekend om zijn zuiverheid en helderheid, en wordt vaak gebruikt in sieraden vanwege zijn esthetische aantrekkingskracht. Bergkristal heeft ook spirituele en geneeskrachtige betekenissen in verschillende culturen en wordt vaak gebruikt voor energie en balans.

Bicolor - Bicolor verwijst naar een object, vaak een edelsteen of sieraad, dat twee verschillende kleuren heeft. In edelstenen kan dit een natuurlijk verschijnsel zijn of bereikt worden door speciale slijptechnieken. Bicolor sieraden combineren vaak twee soorten metalen of stenen voor een opvallend effect.

Bijou - Bijou verwijst naar modejuwelen gemaakt van goedkopere materialen, zoals kunststof, glas, RVS en legeringen, ontworpen om er stijlvol uit te zien zonder de kosten van edele metalen en edelstenen. Bijous zijn vaak trendy en betaalbaar, waardoor ze een populaire keuze zijn voor dagelijks gebruik en modieuze accessoires.

Bijouterie - Bijouterie is een term die wordt gebruikt om sieraden en modeaccessoires te beschrijven die niet zijn gemaakt van edele metalen zoals zilver en goud of edelstenen. Deze sieraden worden vaak vervaardigd met behulp van materialen zoals plastic, Staal, glas, legeringen en kunststoffen. Bijouterie is betaalbaar en biedt een breed scala aan ontwerpen, waardoor het populair is voor dagelijks gebruik en mode-uitingen.

Bindi - Decoratie voor op het voorhoofd, traditioneel in Zuid-Azië. Een Bindi is een decoratieve stip of markering die traditioneel op het voorhoofd van vrouwen in Zuid-Aziatische culturen wordt gedragen. Deze stip kan verschillende vormen en kleuren hebben en heeft symbolische en religieuze betekenissen. Vaak wordt het gedragen als een uiting van culturele identiteit en schoonheid.

Bolletjes Schakel Een bolletjesschakel is een sieradenontwerp waarbij kleine bolvormige elementen worden gebruikt om een ketting of armband te creëren. Deze bolletjes kunnen van hetzelfde of verschillende materialen zijn gemaakt en worden vaak afgewisseld met andere schakels om een uniek patroon en textuur te geven aan het sieraad. De bolletjesschakel kan een elegante en tijdloze uitstraling aan sieraden toevoegen.

Bedelarmband - Een bedelarmband is een armband die is versierd met kleine bedels of hangertjes die aan de armband zijn bevestigd. Deze bedels kunnen verschillende vormen, symbolen of betekenissen hebben en worden vaak toegevoegd om persoonlijke herinneringen, emoties of interesses te vertegenwoordigen. Bedelarmbanden zijn geliefde sieraden vanwege hun aanpasbaarheid en symbolische waarde.

Bedeltje Een bedeltje is een klein sieraad of ornament, vaak gemaakt van staal, zilver of kralen, dat aan een armband, ketting of ander sieraad kan worden gehangen. Het dient meestal ter versiering of als persoonlijk aandenken.

Belly chain - Een sieraad voor rond de middel. Een belly chain is een sierlijke ketting gedragen rondom de taille of heupen. Meestal gemaakt van staal of kralen, wordt het vaak gebruikt als modeaccessoire of als onderdeel van traditionele kleding in sommige culturen.

Beril - Beril ook wel beryl genoemd is een mineraal dat in diverse kleurvarianten voorkomt, zoals groene smaragd en blauwe aquamarijn. Het bestaat uit berylliumaluminiumsilicaat en wordt veel gebruikt in sieraden en edelsteencollecties. Beril staat bekend om zijn hardheid en helderheid.

Bib ketting - Ketting met een groot, decoratief middenstuk. Een bib ketting is een soort halsketting die een grote, opvallende hanger of een reeks hangende elementen heeft, meestal in een druppelvormige of waaiervormige opstelling. Het dient als een opvallend modeaccessoire en accentueert vaak de halslijn.

Blauwe topaas - Blauwe topaas is een transparante edelsteen met blauwe tinten, variërend van lichtblauw tot diepblauw. Het is een variant van het mineraal topaas en wordt vaak gebruikt in sieraden zoals ringen, oorbellen en hangers. Het staat bekend om zijn kalmerende energie en esthetische aantrekkingskracht.

Bloedsteen: Groen met rode vlekjes. Voor moed en vitaliteit. Een bloedsteen is een variëteit van het mineraal chalcedoon, gekenmerkt door zijn donkergroene kleur met rode vlekken. Het wordt vaak gebruikt in sieraden en amuletten en wordt traditioneel geassocieerd met genezende eigenschappen en het afweren van negatieve energie.

Briljant - Een briljant is een diamant die geslepen is in een specifieke vorm met 57 of 58 facetten om maximale schittering en lichtreflectie te bereiken. De term verwijst zowel naar de slijpvorm als naar de kwaliteit van de schittering. Het is de populairste slijpvorm voor diamanten.

Brisur - Een brisur is een specifiek type sluiting voor oorbellen, meestal bestaande uit een scharnier en een klem die de oorbel op zijn plaats houdt. Het wordt vaak gebruikt bij duurdere of zwaardere oorbellen en staat bekend om zijn veiligheid en comfort.

Broche - Een broche is een decoratief sieraad dat doorgaans met een speld op kleding wordt bevestigd. Het dient zowel als versiering als functioneel element om bijvoorbeeld stof bij elkaar te houden. Broches zijn er in diverse stijlen, materialen en thema's.

Buikketting - Een buikketting is een sierlijke ketting die rond de taille of heupen wordt gedragen. Gemaakt van diverse materialen zoals metaal of kralen, wordt het vaak gebruikt als modeaccessoire of in sommige culturen als traditioneel sieraad. Het kan zowel op blote huid als over kleding gedragen worden.

Byzantijnse Schakel Een Byzantijnse schakel is een complexe en gedetailleerde manier van schakels verbinden in sieraden, vooral in kettingen en armbanden. Deze techniek kenmerkt zich door zijn ingewikkelde, dichte weefpatroon, wat resulteert in een rijke en luxueuze uitstraling.

C

Captive bead ring - Een Captive Bead Ring (CBR) is een cirkelvormige piercingring met een losse kraal of bol die als sluiting dient. De kraal wordt vastgehouden door de spanning van de ring zelf. Dit type piercing is veelzijdig en kan op verschillende lichaamsplekken worden gedragen.

Camee - Een camee is een gesneden reliëf, vaak op schelp, steen of glas, waarbij een verhoogd beeld uitsteekt tegen een vlakke achtergrond. Dit kunstwerk wordt meestal gebruikt in broches, hangers en andere sieraden, en staat bekend om zijn elegante en gedetailleerde ontwerp.

Carat - Maateenheid voor het gewicht van edelstenen. Een karaat is een eenheid van gewicht die specifiek wordt gebruikt om de grootte van edelstenen en parels te meten. Eén karaat is gelijk aan 200 milligram. Het begrip wordt vaak gebruikt in de juweliersbranche om de waarde en kwaliteit van een steen aan te duiden.

Cardano Schakel Een Cardano-schakel is een type schakelontwerp gebruikt in sieraden, met name in kettingen en armbanden. Het kenmerkt zich door zijn soepele, vierkante of rechthoekige schakels die in elkaar grijpen op een manier die zorgt voor flexibiliteit en sterkte. Het design biedt een moderne en strakke uitstraling.

Carneool - Carneool is een variëteit van chalcedoon, een vorm van kwarts, gekenmerkt door zijn rode tot oranje tinten. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in sieraden en amuletten. Carneool staat bekend om zijn vitaliserende eigenschappen en wordt vaak geassocieerd met moed en creativiteit.

Chalcedoon: Chalcedoon is een vorm van kwarts die vaak melkachtig, doorschijnend of opaak is. Het wordt gewaardeerd om zijn esthetische kwaliteiten en wordt veel gebruikt in sieraden en ornamenten. Chalcedoon komt voor in diverse kleuren en is soms geassocieerd met genezende eigenschappen.

Chunk - Een "chunk" in de context van sieraden verwijst naar een verwisselbaar sieradenonderdeel, meestal een grote, opvallende kraal of hanger die kan worden bevestigd aan armbanden, kettingen of oorbellen. Het maakt het mogelijk om snel de stijl of het thema van een sieraad aan te passen.

Calciet: Calciet is een veelvoorkomend mineraal dat deel uitmaakt van de carbonaatgroep. Het komt voor in verschillende kleuren en vormen en wordt vaak gebruikt voor zowel industriële doeleinden als in sieraden en verzamelingen. Calciet staat ook bekend om zijn optische eigenschappen.

Cat's eye : Cat's Eye, of kattenoog, verwijst naar een edelsteen die een unieke reflectie vertoont, vergelijkbaar met de ogen van een kat in het donker. Dit optische effect wordt chatoyance genoemd en is meestal te zien in mineralen als chrysoberyl. Het geeft de steen een mysterieuze en aantrekkelijke uitstraling.

Charoiet: Charoiet is een zeldzaam mineraal met een paarse kleur en unieke patronen, vaak met witte en zwarte insluitsels. Het wordt voornamelijk gevonden in Rusland en wordt gewaardeerd in sieraden en verzamelingen. Charoiet staat bekend om zijn vermeende helende eigenschappen en spirituele betekenis.

Chrysopraas: Chrysopraas is een edelsteen die behoort tot de chalcedoonfamilie en is meestal appel- tot grasgroen van kleur. Het wordt gewaardeerd om zijn levendige kleur en wordt vaak gebruikt in sieraden. De steen wordt soms geassocieerd met geluk en wordt ook in de edelsteentherapie toegepast.

Cabochon - Een cabochon is een edelsteen die is geslepen in een bolle vorm zonder facetten. De onderkant is plat of lichtjes bol, waardoor de steen eenvoudig in zettingen kan worden geplaatst. Deze slijpwijze accentueert de kleur en patronen van de steen, en wordt vaak gebruikt voor opaal en turkoois.

Chandelier oorbellen - Chandelier oorbellen zijn opvallende, vaak lange oorbellen die meerdere lagen of 'takken' van versieringen hebben. Ze lijken qua vorm op een kroonluchter en zijn meestal rijkelijk versierd met kralen, edelstenen of metalen hangertjes. Ze geven een elegante en feestelijke uitstraling.

Chandbali - Maanvormige Chandbali zijn traditionele Indiase oorbellen met een halvemaanvormige design. Ze zijn vaak rijkelijk versierd met edelstenen, parels en goud- of zilverdraad. Door hun opvallende en gedetailleerde ontwerp worden ze vaak gedragen bij speciale gelegenheden zoals bruiloften en festivals.

Channel setting - Edelstenen naast elkaar zonder metaal ertussen. Een channel setting is een sieraden-techniek waarbij edelstenen zij aan zij worden geplaatst in een metalen 'kanaal.' Dit zorgt voor een vrolijke, doorlopende lijn van sprankeling, ideaal voor stijlvolle en duurzame zoals stalen oorbellen of ringen.

Charm - Kleine hanger voor een armband of ketting. Een 'charm' is als een sprankelende glimlach in sieraden-vorm! Het piepkleine hangertje boordevol betekenis voegt een vleugje magie toe aan je armband of ketting. Elke charm vertelt een uniek verhaaltje en maakt jouw stijl nóg persoonlijker.

Choker - Een strakke ketting rond de nek. Een choker is de rebel onder de kettingen! Strak om de hals gedrapeerd, flirt deze modeaccessoire met edgy en elegant. Of het nu fluweel, leer of RVS is, een choker transformeert je look van alledaags naar buitengewoon in een oogwenk!

Clip Bedel - Een clip bedel is een speciaal soort bedel met een ingebouwde sluiting, ontworpen om eenvoudig aan een armband of ketting te bevestigen en te verwijderen. De clip zorgt ervoor dat de bedel op zijn plaats blijft en maakt het mogelijk om de bedel snel te wisselen.

Cocktailring - Een cocktailring is een opvallende, vaak grote ring, meestal bezet met edelstenen of andere opvallende elementen. Oorspronkelijk populair in de jaren '20 en '30, wordt het gedragen als een statement stuk, vaak bij formele en sociale gelegenheden. Het is bedoeld om aandacht te trekken.

Conch piercing - Piercing in het grote binnenste deel van het oor. Een Conch piercing is de ultieme oorversiering voor wie durft! Deze stoere ring of stud nestelt zich in het diepste deel van je oorschelp, alsof het een verborgen schat is. Een tikkeltje rebels, maar o zo stijlvol. Maak je klaar om hoofden te laten draaien!

Claddagh ring - Een traditionele Ierse ring. Een Claddagh ring is een Iers symbool van liefde, vriendschap en loyaliteit. Twee handen houden een hart vast dat wordt gekroond, alsof ze zeggen: "Jij hebt mijn hart en ik koester het." Deze ring is méér dan sierlijk metaal; het is een liefdesverklaring aan je vinger!

Clip-on oorbellen - Oorbellen voor mensen zonder gaatjes. Clip-on oorbellen zijn de sterren van de 'geen-gaatjes-geen-probleem' modeshow! Ze klikken gezellig aan je oorlel, geen piercing nodig. Of je nu kiest voor subtiele knopjes of glamoureuze hangers, deze juweeltjes maken je look compleet zonder een spoortje pijn!

Citrien - Een gele edelsteen. Zonnig en optimistisch. Voor vrolijkheid en welvaart. Een gele tot oranje kwartsvariëteit, vaak verward met topaas. Citrien is de zonnestraal onder de edelstenen! Met zijn sprankelende gele tot oranje tinten brengt deze kwarts energie en optimisme. Vaak geassocieerd met rijkdom en overvloed, is deze stralende steen een vleugje draagbare zonneschijn die je humeur op magische wijze kan liften!

Collar ketting - Ketting die strak om de hals zit. Een collar ketting is de koningin van de halsversieringen! Strak tegen de nek aanliggend, fungeert het als een glamoureuze halsband die elke outfit naar een hoger niveau tilt. Van subtiele elegantie tot overdadige luxe, deze ketting zegt: "Hier ben ik, en ik ben prachtig!

Collier Een collier is de verfijnde zus van de ketting, een sieraad dat elegantie en klasse ademt. Draperend rond de hals, kan het variëren van subtiel tot opzichtig, maar het voegt altijd een vleugje luxe toe. Het is niet zomaar een ketting; het is een statement van stijl!

Cuban Chain Schakel De Cuban Chain schakel is een populair type schakelontwerp voor kettingen en armbanden, gekenmerkt door zijn ronde, overlappende schakels. Deze stijl is prominent in hip-hop cultuur en wordt vaak gemaakt van materialen zoals Stainless steel, goud of zilver.

Creolen - Ronde oorringen. Creolen zijn cirkelvormige oorbellen die dicht bij het oor gedragen worden. Ze variëren in diameter en materiaal, zoals RVS, goud, zilver of edelstenen, en zijn een tijdloos sieraad dat bij verschillende kledingstijlen past.

Cuff bracelet - Open armband die om de pols klemt. Een cuff bracelet is een stijlvolle, open armband die om de pols wordt gedragen. Doorgaans gemaakt van metalen zoals goud, zilver of RVS, omsluit het de pols zonder sluiting. Het ontwerp varieert van eenvoudig tot gedetailleerd met gravures of edelstenen.

D

Daith piercing - Piercing in het binnenste kraakbeen van het oor. Een Daith piercing is een lichaamsversiering waarbij het kraakbeen aan de binnenkant van het oor, dichtbij de gehoorgang, wordt doorboord. Vaak gedragen als een ringetje of een knopje, wordt het soms ook geassocieerd met verlichting van migraine, hoewel wetenschappelijk bewijs ontbreekt.

Dalmatiër jaspis: Dalmatiër jaspis is een veelkleurige edelsteen, hoofdzakelijk wit/beige met unieke zwarte of bruine stippen die lijken op de vacht van een Dalmatiër hond. Deze halfedelsteen wordt vaak gebruikt in sieraden en amuletten, en staat bekend om zijn evenwicht brengende en aardende eigenschappen.

Dames sieraden - Dames sieraden zijn decoratieve voorwerpen gedragen door vrouwen ter verfraaiing. Deze kunnen bestaan uit kettingen, armbanden, oorbellen, ringen en broches, gemaakt van diverse materialen zoals goud, zilver, edelstenen en parels. Ze variëren in stijl, van subtiel en elegant tot opvallend en extravagant.

Dangle - Een "dangle" is een hangend sieradenonderdeel, meestal een bedel of steen, dat vrij kan bewegen. Het wordt vaak gezien in oorbellen, armbanden en kettingen. Dangles voegen een dynamisch, speels element toe aan sieraden en trekken aandacht door hun beweging.

Dermal anchor piercing - Basis voor een oppervlaktepiercing. Een dermal anchor piercing is een subdermale implantaat waarbij een plat anker onder de huid wordt geplaatst, met een uitwendig zichtbaar sieraad. Deze piercing wordt voornamelijk gebruikt voor esthetische doeleinden en kan op diverse plekken op het lichaam worden aangebracht.

Diamant - Een kostbare edelsteen bekend om zijn schittering. De onbetwiste koning van de edelstenen. Bekend om zijn schittering en duurzaamheid. De helderste en hardste edelsteen, vaak het symbool van eeuwige liefde.

Diopsiet - Diopsiet is een mineraal dat voornamelijk uit calcium en magnesiumsilicaat bestaat. Het varieert in kleur van groen tot zwart en wordt soms gebruikt in sieraden en verzamelingen. Diopsiet wordt ook wel geassocieerd met spirituele en helende eigenschappen.

Dog tag - Militaire identificatieplaatjes. Een Dog tag is een identificatieplaatje, oorspronkelijk gebruikt door militairen. Het is meestal gemaakt van metaal en bevat essentiële informatie zoals naam, rang en identificatienummer. Tegenwoordig worden dog tags ook gedragen als modeaccessoire of emotioneel aandenken.

Duimring - Een duimring is een ring speciaal ontworpen om aan de duim gedragen te worden. Hoewel het qua ontwerp vergelijkbaar kan zijn met andere ringen, is het meestal breder om comfortabel om de grotere duim te passen. Duimringen hebben vaak een decoratieve of symbolische betekenis.

E

E-CoatE-coat, ook bekend als elektroforetische coating, is een proces waarbij sieraden worden ondergedompeld in een elektrolytische verfoplossing. Vervolgens wordt een elektrische lading toegepast, waardoor de verfdeeltjes zich gelijkmatig aan het oppervlak van het sieraad hechten. Dit creëert een duurzame en gelijkmatige afwerking die helpt om het sieraad te beschermen tegen corrosie en slijtage. E-coating wordt vaak gebruikt bij het vervaardigen van sieraden om ze een aantrekkelijke en langdurige afwerking te geven.

Ear cuff - Oorsieraad zonder piercing. Een ear cuff is een sieraad dat om het buitenste kraakbeen van het oor klemt zonder dat een piercing vereist is. Gemaakt van diverse materialen zoals Staal, zilver of edelstenen, biedt het een alternatieve, modieuze manier om het oor te versieren.

Sieraden Encyclopedie Aramat Jewels

Ear jacket - Een ear jacket is een type oorsieraad dat bestaat uit een oorsteker en een decoratief element dat achter het oorlelletje wordt bevestigd. Het creëert een gelaagd effect en geeft de illusie van meerdere piercings, terwijl in feite maar één gaatje vereist is.

Ear thread - Een ear threader is een soort oorsieraad bestaande uit een dunne, flexibele draad of kettinkje die door het oorgaatje wordt getrokken. Het resultaat is een elegante, hangende verschijning aan beide zijden van het oor. Vaak gemaakt van Staal of zilver, biedt het een subtiele, moderne look.

Ear spike - Een ear spike is een type oorpiercing-sieraad dat de vorm heeft van een spike of spijker. Vaak gemaakt van materialen zoals roestvrij staal, titanium of kunststof, geeft het een opvallende, vaak rebelse uitstraling. Het wordt doorgaans in oorlellen of kraakbeen gedragen.

Edelmetaal - Edelmetaal is een metaal dat resistent is tegen corrosie en oxidatie. De meest bekende edelmetalen zijn goud, zilver en platina. Vanwege hun duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht worden ze vaak gebruikt in sieraden, munten en industriële toepassingen.

Edelsteen - Een edelsteen is een zeldzaam, natuurlijk mineraal dat na bewerking aanzienlijke esthetische waarde heeft. Kenmerkend zijn de hardheid, duurzaamheid en glans. Edelstenen zoals diamant, robijn en saffier worden vaak gebruikt in sieraden en hebben soms symbolische of geneeskrachtige eigenschappen.

Edelsteenkundige - Een edelsteenkundige is een deskundige op het gebied van edelstenen, mineralen en gesteenten. De focus ligt op identificatie, classificatie en taxatie van deze materialen. Vaak zijn zij opgeleid in de geologie en gemmologie, en werken ze in sectoren zoals mijnbouw, sieraden en wetenschappelijk onderzoek.

Enamel - Glasachtige substantie gebruikt voor decoratie. Email is een glasachtige substantie die wordt aangebracht op metalen, keramiek of andere materialen om kleur, glans en duurzaamheid toe te voegen. Het wordt vaak gebruikt in sieraden, kunstwerken en industriële toepassingen, en kan in diverse kleuren worden geproduceerd.

Enkelbandje - Een enkelbandje is een sieraad dat om de enkel wordt gedragen. Vaak gemaakt van materialen zoals zilver, goud of kralen, varieert het in stijl van eenvoudig tot gedetailleerd. Het dient zowel esthetische als, in sommige culturen, symbolische doeleinden.

Eternity ring - Een Eternity ring is een ring bezet met een ononderbroken rij edelstenen, meestal diamanten, rondom de gehele band. Het symboliseert eeuwige liefde en wordt vaak gegeven bij speciale gelegenheden zoals verjaardagen of jubilea. De ring kan aan elke vinger worden gedragen.

Emaille - Emaille is een glasachtige laag die door verhitting wordt aangebracht op metalen of keramische oppervlakken voor bescherming of decoratie. In sieraden en kunst zorgt het voor kleur en glans, en het wordt ook toegepast in gebruiksvoorwerpen zoals pannen en badkuipen voor duurzaamheid.

F

Facet geslepen - Facet geslepen verwijst naar het bewerken van edelstenen of glas door het aanbrengen van vlakke, gepolijste oppervlakken, oftewel facetten. Deze techniek optimaliseert de breking van licht, wat resulteert in een verhoogde glans en schittering van de steen. Het wordt veelal toegepast in sieraden.

Festoon ketting - Een Festoon ketting is een sierlijke halsketting die vaak meerdere rijen kralen, schakels of hangende ornamenten bevat. Deze ketting is kenmerkend voor zijn gebogen of gedrapeerde ontwerp, en wordt vaak gedragen bij formele of feestelijke gelegenheden. Het heeft een decoratieve en luxe uitstraling.

Figaro schakel - Een Figaro schakel is een type schakelontwerp voor kettingen en armbanden, gekenmerkt door een alternerende reeks van kortere en langere schakels. Dit patroon zorgt voor een evenwichtige, aantrekkelijke uitstraling en wordt vaak gemaakt van materialen zoals goud of zilver.

Filigraan - Delicaat metaalwerkFiligraan is een fijne metaalbewerkingstechniek waarbij dunne draden van edelmetaal zoals goud of zilver worden gevormd tot delicate, complexe patronen. Deze techniek wordt vooral toegepast in sieraden en decoratieve kunstvoorwerpen, en staat bekend om zijn gedetailleerde en sierlijke ontwerpen.

Fishhook clasp - Haaksluiting voor sieraden. Een Fishhook clasp is een type sluiting voor sieraden, vooral gebruikt in halskettingen en armbanden. Het bestaat uit een haak die in een oogje of lus wordt gestoken om het sieraad te sluiten. Deze sluiting is eenvoudig in gebruik en wordt vaak toegepast in minder formele sieraden.

Flesh tunnel - Andere naam voor een tunnel. Een Flesh tunnel is een cilindervormig sieraad dat in een opgerekte piercing in het oorlelletje wordt geplaatst. Hierdoor ontstaat een zichtbare opening in het midden van het sieraad. Gemaakt van diverse materialen zoals metaal, siliconen of hout, wordt het vaak gebruikt voor esthetische doeleinden.

Forward helix piercing - Een Forward helix piercing is een lichaamsversiering waarbij een of meerdere gaatjes worden gemaakt in het voorste deel van het kraakbeen van het oor, nabij het gezicht. Het sieraad, meestal een ring of staafje, wordt door deze gaatjes geplaatst en dient voornamelijk esthetische doeleinden.

Franco Schakel Een Franco-schakel is een type kettingschakel dat bestaat uit een reeks V-vormige schakels die in elkaar grijpen. Dit ontwerp zorgt voor een soepele, robuuste en flexibele ketting, vaak gemaakt van RVS, goud of zilver. Het wordt vooral gebruikt in halskettingen en armbanden.

G

Geboorte steen - Een geboortesteen is een edelsteen die traditioneel geassocieerd wordt met een specifieke geboortemaand en vaak symbolische of geneeskrachtige eigenschappen wordt toegeschreven. Veel mensen dragen sieraden met hun geboortesteen als een persoonlijk talisman of als stijlvol accessoire.

Geboortesteen zirkonia - Een geboortesteen zirkonia is een synthetische edelsteen die als betaalbaar alternatief voor natuurlijke geboortestenen dient. De kleur varieert per maand: Januari - donkerrood, Februari - paars, Maart - lichtblauw, April - helder, Mei - groen, Juni - lichtpaars, Juli - rood, Augustus - lichtgroen, September - donkerblauw, Oktober - roze, November - geel, December - turquoise. Deze stenen worden vaak in sieraden verwerkt.

Gedraaide Schakel - Een gedraaide schakel is een type schakelontwerp waarbij metalen draden of schakels zijn gedraaid om een spiraalvormige structuur te creëren. Dit geeft een complex en visueel aantrekkelijk uiterlijk. Gedraaide schakels worden vaak gebruikt in sieraden zoals halskettingen en armbanden voor een elegante uitstraling.

Gekweekte parelEen gekweekte parel is een parel die is ontstaan door menselijke interventie, waarbij een irritant in een oester wordt geplaatst om het parelvormingsproces te stimuleren. Gekweekte parels kunnen qua kwaliteit en uiterlijk vergelijkbaar zijn met natuurlijke parels, maar zijn doorgaans minder zeldzaam en kostbaar.

Geoxideerd - Geoxideerd verwijst naar een proces waarbij een materiaal, meestal 925 zilver, reageert met zuurstof en een oxidelaag vormt. Bij sieraden kan dit bewust worden toegepast om een verouderd of donkerder uiterlijk te geven, wat extra diepte en detail toevoegt aan het ontwerp. een Antieklook krijgt het sieraad dan.

Gold sand stone (Gouden zandsteen ) :

Gosheniet : Gosheniet is een kleurloze variëteit van beril, hetzelfde mineraal waaruit smaragden en aquamarijnen zijn gevormd. Door zijn helderheid en transparantie wordt het soms gebruikt als alternatief voor andere edelstenen in sieraden. Gosheniet wordt ook geassocieerd met spirituele helderheid.

Goud - Edelmetaal gebruikt voor sieraden. Goud is een edelmetaal met het chemische symbool Au, gekenmerkt door zijn gele kleur, hoge dichtheid en weerstand tegen corrosie. Het wordt al millennia lang gewaardeerd voor zijn esthetische en functionele eigenschappen en is een veelgebruikt materiaal in sieraden, munten en elektronica.

Goudlegering - Een goudlegering is een mengsel van goud met één of meer andere metalen zoals koper, zilver of platina. De legering wordt gemaakt om bepaalde eigenschappen zoals hardheid, kleur en weerstand tegen corrosie te verbeteren. De aanduiding in karaats geeft het goudgehalte aan.

Goudsmid - Persoon die sieraden maakt en repareert. Een goudsmid is een ambachtsman of vrouw gespecialiseerd in het bewerken van edelmetalen zoals goud, zilver en platina. De goudsmid ontwerpt, vervaardigt en repareert sieraden en andere fijne metalen voorwerpen. Het vak vereist technische vaardigheid en artistiek inzicht.

Gourmet schakel - Een gourmetschakel is een populair type schakelontwerp voor sieraden, gekenmerkt door zijn ronde, platte schakels die nauw op elkaar aansluiten. Het resulteert in een soepele en flexibele ketting of armband en wordt vaak gemaakt van edelmetalen zoals goud of zilver.

Granaat - Granaat is een groep van silicaatmineralen met verschillende chemische samenstellingen en kleuren, variërend van rood en groen tot zwart. Vanwege zijn schoonheid en duurzaamheid wordt granaat vaak gebruikt in sieraden en edelsteenverzamelingen. Het wordt traditioneel geassocieerd met bescherming en kracht. Een donkerrode tot zwarte edelsteen. Van Dieprood tot groen, symboliseert vriendschap en toewijding.

Gravure - Een gravure is een ontwerp of tekst die in een hard oppervlak zoals metaal, steen of hout is gesneden of geëtst. In de context van sieraden wordt het vaak gebruikt om een persoonlijk tintje toe te voegen, zoals namen of datums, op ringen en medaillons.

Griekse schakel - Een Griekse schakel is een type schakelontwerp voor sieraden, geïnspireerd op klassieke Griekse motieven en patronen. Het kenmerkt zich door zijn ingewikkelde, vaak geometrische vormen die zorgen voor een esthetisch aantrekkelijke uitstraling. Het wordt voornamelijk gebruikt in halskettingen en armbanden.

H

Halo setting - Een Halo-setting is een type zetting in sieraden waarbij een centrale edelsteen wordt omringd door kleinere stenen, meestal diamanten. Dit ontwerp heeft als doel om de centrale steen groter en opvallender te laten lijken. Het wordt vaak toegepast in verlovingsringen en andere luxueuze sieraden.

Halsketting - Een halsketting is een sieraad dat om de hals wordt gedragen, bestaande uit een ketting van metalen schakels, kralen of andere materialen. Vaak voorzien van hangers of bedels voor extra versiering, wordt het gebruikt als esthetisch accessoire of als drager van symbolische waarde.

Hangende oorbellen - Hangende oorbellen zijn een type oorsieraad dat uitsteekt onder de oorlel en vaak beweegt bij het dragen. Ze zijn verkrijgbaar in diverse vormen, maten en materialen, variërend van eenvoudige druppels tot complexe ontwerpen met meerdere elementen zoals edelstenen, kralen of metalen hangers.

Hanger - Een hanger is een klein, decoratief voorwerp dat aan een halsketting, armband of oorbel kan worden bevestigd. Vaak vervaardigd uit edelmetalen en verfraaid met edelstenen of andere versieringen, dient het als esthetisch sieraad of als drager van symbolische of sentimentele waarde.

HamerenHameren is een techniek waarbij metaal wordt bewerkt met een hamertje om een specifieke textuur of vorm te creëren. In de context van sieraden wordt het vaak gebruikt om een uniek, handgemaakt uiterlijk te geven aan metalen oppervlakken zoals ringen, hangers en armbanden.

Hartjes oorbellen : Hartvormige oorstekers voor jong en oud. te koop in allerlei vormen en kleuren.

Heliodoor: Heliodoor is een gele tot groenachtige variant van beril, een mineraal dat ook andere edelstenen zoals smaragd en aquamarijn omvat. Vanwege zijn transparantie en glans wordt heliodoor vaak geslepen en gebruikt in sieraden. Het wordt geassocieerd met mentale helderheid en focus..

Helix piercing - Een helixpiercing is een oorpiercing die door het kraakbeen aan de bovenrand van de oorschelp gaat. Deze piercing kan op verschillende plekken langs de helix worden aangebracht en biedt ruimte voor diverse sieraden, van ringen tot studs. Het is een populaire vorm van lichaamsversiering

Hematiet - Hematiet is een ijzeroxide mineraal bekend om zijn metallic grijs tot zwartachtige kleur. Het wordt zowel in zijn natuurlijke vorm als in een gepolijste variant gebruikt voor sieraden en decoratieve objecten. Hematiet wordt traditioneel geassocieerd met gronding en balans.

Herensieraden : mannen sieraden zijn accessoires zoals ringen, armbanden, kettingen en oorbellen, speciaal ontworpen voor mannen. Ze worden meestal gemaakt van materialen zoals staal, zilver of leer en hebben een stoer en minimalistisch ontwerp.

Hip hop sieraden: Hiphop sieraden zijn opvallend en vaak glinsterende accessoires die populair zijn in de hiphopcultuur. Ze bevatten items zoals dikke kettingen, grillz, grote ringen en oorbellen, vaak ingelegd met edelstenen of gemaakt van onafhankelijke metalen.

Hoeveniet: Kleurrijk. Voor creativiteit en expressie. Hoeveniet is een zeldzaam mineraal dat behoort tot de groep van fosfaatmineralen. Vanwege zijn zeldzaamheid en vaak complexe kristalstructuren is het vooral van belang voor mineralogische studies en verzamelingen, en wordt het zelden gebruikt in sieraden of decoratieve toepassingen.

Horlogearmband - Een horlogearmband is het deel van een horloge dat om de pols wordt gedragen, bevestigd aan de horlogekast. Het kan gemaakt zijn van verschillende materialen zoals leer, metaal of kunststof en is vaak verstelbaar in lengte. De armband draagt bij aan het comfort en de esthetiek van het horloge.

Howliet : Howliet is een wit tot grijsachtig mineraal dat vaak wordt gekleurd om andere edelstenen te imiteren, zoals turkoois. Het staat bekend om zijn unieke adering en wordt vaak gebruikt in sieraden en decoratieve objecten. Howliet wordt ook geassocieerd met kalmte en spirituele inzichten.

I

ID-armband - Armband met een identificatieplaatje. Een ID-armband is een polssieraad voorzien van een identificatieplaatje. Dit plaatje kan persoonlijke informatie bevatten, zoals een naam of medische gegevens. ID-armbanden zijn vaak gemaakt van duurzame materialen zoals roestvrij staal en worden gedragen voor zowel esthetische als functionele doeleinden.

Industrial piercing - Een Industrial piercing bestaat uit twee of meer helixpiercings in het kraakbeen van het oor, verbonden door een enkele, rechte staaf. Deze piercing is populair vanwege zijn opvallende uitstraling en biedt diverse mogelijkheden voor persoonlijke stijl en expressie. Het vereist zorgvuldige nazorg voor een succesvolle genezing.

Infinity Sieraden - Infinity sieraden bevatten het infinity symbool, een lus zonder begin of eind, als hoofdelement. Dit symbool staat voor oneindigheid, eeuwigheid of continuïteit. Vaak gemaakt van metalen zoals zilver of goud, deze sieraden zijn populair voor het uitdrukken van eeuwige liefde of vriendschap.

Inlay - Een inlay is een decoratieve techniek waarbij stukken van een materiaal, zoals hout, metaal of edelsteen, worden ingebed in een ander oppervlak om een patroon of afbeelding te creëren. Deze techniek wordt vaak toegepast in meubels, vloeren en sieraden om esthetische waarde toe te voegen.

J

JadeJade is een edelsteen die voornamelijk bekend staat om zijn groene kleur, hoewel het in meerdere kleuren kan voorkomen. Het wordt hoog gewaardeerd in verschillende culturen, vooral in Azië, en is vaak geassocieerd met spirituele, emotionele en fysieke heling. Jade wordt veelvuldig gebruikt in sieraden, beeldhouwwerken en rituele objecten.

Jaspis: Jaspis is een ondoorzichtige, microkristallijne variant van kwarts die in diverse kleuren en patronen voorkomt. Deze edelsteen staat bekend om zijn aardende eigenschappen en wordt zowel in sieraden als in spirituele praktijken gebruikt. Jaspis wordt vaak gepolijst om zijn natuurlijke schoonheid te accentueren.

Jasseron Schakel - Een jasseron schakel is een type kettingschakel bestaande uit ronde of ovale schakels die gelijkmatig zijn verdeeld. Dit ontwerp zorgt voor een flexibele en sterke ketting, die vaak wordt gebruikt in armbanden, halskettingen en andere sieraden. Het is een populaire keuze voor zowel modieuze als functionele toepassingen.

Jhumka - Jhumka is een traditioneel type oorbel afkomstig uit het Indiase subcontinent. Dit sieraad is kenmerkend voor zijn bel- of kegelvormige hangende element en wordt vaak gedragen bij speciale gelegenheden en traditionele feesten. Jhumkas kunnen worden gemaakt van diverse materialen zoals goud, zilver en kunststof, en zijn vaak rijkelijk versierd.

Juwelen : Juwelen zijn sieraden gemaakt van kostbare materialen zoals goud, zilver en edelstenen. Ze omvatten ringen, armbanden, kettingen en oorbellen, en zijn ontworpen om schoonheid en elegantie toe te voegen aan de drager.

K

Kada - Een kada is een traditionele Indiase armband, vaak gemaakt van metaal zoals zilver of roestvrij staal. Oorspronkelijk gedragen als een religieus symbool in het Sikhisme, is de kada inmiddels een populair sieraad in diverse culturen. Het is meestal rond en kan zowel door mannen als vrouwen worden gedragen.

Karaat - Maateenheid voor de zuiverheid van goud. Karaat is een eenheid die gebruikt wordt om het gewicht van edelstenen en parels te meten. Eén karaat is gelijk aan 200 milligram. In de context van goud geeft het karaatgehalte de zuiverheid van het metaal aan. Bijvoorbeeld, 24-karaats goud is 99,9% zuiver.

Kattenoogsteen - Een kattenoogsteen is een edelsteen met een unieke glans die lijkt op het oog van een kat wanneer er licht op valt. Dit optische effect wordt chatoyance genoemd en is vaak te zien in stenen als chrysoberil en kwarts.

Ketting - Een ketting is een sieraad dat om de hals wordt gedragen. Vervaardigd uit materialen zoals goud, zilver, of roestvrij staal, kan het verschillende vormen en stijlen aannemen. Kettingen kunnen eenvoudig zijn of verfraaid met hangers, edelstenen of andere versieringen.

KettinghangerEen kettinghanger is een ornament dat aan een ketting wordt gehangen, meestal via een klein oogje of lus. Het kan gemaakt zijn van verschillende materialen zoals metaal, edelstenen of glas, en varieert in design van eenvoudig tot complex. De hanger voegt een persoonlijk accent toe aan de ketting.

Kettingverlenger - Een kettingverlenger is een accessoire waarmee de lengte van een halsketting kan worden aangepast. Gemaakt van hetzelfde materiaal als de ketting, zoals goud of zilver, wordt het bevestigd aan het bestaande sluitmechanisme om extra lengte te bieden.

Keurmerk - Een keurmerk in sieraden is een certificering die aangeeft dat het product voldoet aan specifieke kwaliteits- en zuiverheidseisen. Zo garandeert bijvoorbeeld het 925 keurmerk dat een zilveren sieraad uit minimaal 92,5% zilver bestaat. Het biedt kopers vertrouwen in hun aankoop.

Ketting oorbellenchain oorbellen zijn een type oorbel waarbij een ketting verbonden is aan de oorsteker of het oorhaakje. De ketting kan loshangen of verbonden zijn met een andere oorbel of een oorclip. Dit zorgt voor een dynamisch, stijlvol effect en een gevoel van beweging.

Kindersieraden : Kindersieraden zijn sieraden speciaal ontworpen voor kinderen. Ze zijn meestal gemaakt van veilige, hypoallergene materialen en hebben vaak vrolijke designs zoals dieren, bloemen of sterren. Deze sieraden omvatten armbandjes, kettingen, kinderoorbellen en ringen geschikt voor jonge dragers.

Koord schakel - Een koord schakel is een type schakelontwerp voor kettingen en armbanden waarbij de metalen schakels zo zijn gevormd dat ze een gedraaid koord nabootsen. Dit geeft de sieraden een robuuste, maar verfijnde uitstraling. Het ontwerp is zowel populair in fijne als in kostuumjuwelen.

Konings Schakel - Een koningsschakel is een complex type schakelontwerp voor kettingen en armbanden, gekenmerkt door een strak in elkaar gevlochten patroon. De schakels zijn meestal vierkant en bieden een visueel opvallende en stevige structuur. Het ontwerp wordt vaak geassocieerd met luxe en duurzaamheid.

Koper - Koper is een roodachtig bruin metaal dat bekend staat om zijn goede geleidbaarheid voor warmte en elektriciteit. Het is veelzijdig en wordt gebruikt in tal van toepassingen, waaronder elektronica, bouwmaterialen en soms ook sieraden. Het is een relatief zacht en buigzaam metaal.

Koraal - Koraal is een organisch materiaal afkomstig van zeeorganismen, met name koraalpoliepen. Het wordt gewaardeerd om zijn unieke kleuren en patronen en wordt vaak gebruikt in sieraden en decoratieve objecten. Koraal kan variëren van wit en roze tot dieprood.

Korund: Korund is een extreem hard mineraal, voornamelijk bestaande uit aluminiumoxide. Het wordt gebruikt als slijpmateriaal en in industriële toepassingen. De edelsteenvariaties van korund zijn robijn (rood) en saffier (andere kleuren).

Kunziet: Kunziet is een roze tot lila edelsteen, een vorm van het mineraal spodumeen. Het staat bekend om zijn delicate kleur en is vaak gebruikt in sieraden. Het mineraal wordt ook gewaardeerd om zijn spirituele eigenschappen, zoals het bevorderen van emotionele genezing.

Kraal - Een kraal is een klein, vaak rond object met een gat erin, gemaakt van materialen zoals glas, hout, metaal of kunststof. Kralen worden vooral gebruikt om op een draad te rijgen voor het maken van sieraden zoals armbanden en kettingen, oorbedels of voor decoratieve doeleinden.

Kristal - Kristal is een solide materiaal waarvan de atomen, moleculen of ionen zijn geordend in een repetitief patroon. Dit kan natuurlijk voorkomen, zoals bij kwarts, of synthetisch zijn. Kristallen worden gebruikt in sieraden, elektronica en voor hun vermeende spirituele eigenschappen.

Kumihimo - Japanse vlechttechniek voor sieraden. Kumihimo is een traditionele Japanse vlechttechniek om koorden en linten te maken. Verschillende draden worden met behulp van een speciaal vlechtdisc of -raam in complexe patronen gevlochten. Het eindproduct wordt vaak gebruikt als decoratie of in sieraden.

Kyaniet: Kyaniet is een mineraal dat bekend staat om zijn blauwe kleur en bladachtige kristalstructuur. Het wordt gebruikt in industriële toepassingen voor zijn warmtebestendigheid en in de edelsteenkunde voor sieraden. Kyaniet wordt ook geassocieerd met spirituele groei en evenwicht.

Kwarts - Kwarts is een veelvoorkomend mineraal bestaande uit siliciumdioxide. Het komt voor in diverse vormen en kleuren, zoals helder kristal, rozenkwarts en rookkwarts. Vanwege zijn hardheid en veelzijdigheid wordt het vaak gebruikt in sieraden, uurwerken en industriële toepassingen.

L

Labradoriet - Labradoriet is een veldspaatmineraal bekend om zijn iriserende kleurenspel, vaak blauw, groen of geel. Het wordt zowel in sieraden als in spirituele praktijken gebruikt, waarbij het wordt geassocieerd met transformatie en bescherming. Het mineraal is vooral te vinden in Canada en Scandinavië.

Labret stud - Een labret stud is een type lichaamssieraad speciaal ontworpen voor piercings in de oor, lip of wang. Het bestaat uit een rechte staaf met een platte schijf aan de ene kant en een verwisselbare top aan de andere. Het wordt vaak gemaakt van chirurgisch staal of titanium

Lapis lazuli - Lapis lazuli is een blauwe edelsteen die al eeuwen gewaardeerd wordt voor zijn diepe, hemelse kleur. Het mineraal bestaat voornamelijk uit lazuriet, samen met calciet en pyriet. Het wordt vaak gebruikt in sieraden en sculpturen en heeft ook spirituele en historische betekenis.

Lariat - Een lariat is een type ketting zonder sluiting, vaak lang en flexibel. Het uiteinde kan vrij rond de hals worden gewikkeld of door een lus worden gehaald om te sluiten. Het wordt ook wel een "lasso-ketting" genoemd en is populair voor zijn veelzijdigheid in styling.

Larimar: Larimar is een zeldzame, blauwe edelsteen die voornamelijk in de Dominicaanse Republiek wordt gevonden. Het staat bekend om zijn zachte blauw-turquoise kleur en wordt vaak gebruikt in sieraden. Larimar wordt ook geassocieerd met rustgevende en helende eigenschappen in de spirituele wereld.

Laser graveren : Lasergraveren is een techniek waarbij een laserstraal wordt gebruikt om een ontwerp of tekst op een materiaal te branden. Deze methode biedt hoge precisie en is geschikt voor verschillende materialen zoals metaal, hout en kunststof. Het resultaat is een permanente gravure.

Lavaliere - Een lavaliere is een sieraad, meestal een ketting, met een hangende hanger of medaillon. Oorspronkelijk gedragen door mannen als dasspeld, is het nu vooral populair bij vrouwen. Het ontwerp is vaak elegant en kan versierd zijn met edelstenen of andere ornamenten.

Layer ketting : Een layerketting bestaat uit meerdere kettingen van verschillende lengtes die samen gedragen worden. Dit creëert een gelaagd effect en biedt meer diepte en textuur aan de outfit. Ze kunnen variëren in stijl, van subtiel tot opvallend, en zijn vaak veelzijdig in gebruik.

Legering - Een legering is een mengsel van twee of meer metalen om specifieke eigenschappen te bereiken, zoals grotere sterkte of corrosiebestendigheid. Voorbeelden zijn brons (koper en tin) en roestvrij staal (ijzer, chroom, nikkel). Legeringen worden veel gebruikt in industrie en technologie.

Leer : Leder is een natuurlijk materiaal gemaakt van dierlijke huid, meestal van runderen, dat is gelooid en bewerkt voor diverse toepassingen. Het wordt veel gebruikt voor kleding, meubels en accessoires zoals tassen en sieraden vanwege zijn duurzaamheid en flexibiliteit.

Lichaamsketting - Een lichaamsketting is een sieraad ontworpen om over het bovenlichaam, middel of heupen te dragen, in plaats van enkel rond de hals of pols. Het wordt vaak gebruikt als een modieuze accessoire om kleding of badkleding te accentueren en kan variëren in stijl en materiaal.

Lobster clasp - Karabijnsluiting voor sieraden. Een lobster clasp is een soort sluiting vaak gebruikt in sieraden zoals kettingen en armbanden. Het heeft een veerbelaste mechanisme dat open en dicht gaat, waardoor het gemakkelijk is om te gebruiken maar ook veilig blijft zitten. Het lijkt qua vorm op een kreeftenschaar.

Locket - Een locket is een klein, scharnierend medaillon dat aan een ketting hangt en open kan om een foto, haarlok of ander klein aandenken te bewaren. Het wordt vaak gedragen als sieraad en is symbolisch voor liefde, herinnering of vriendschap.

M

Maang tikka - Een maang tikka is een traditioneel Indiaas sieraad dat op het voorhoofd wordt gedragen. Het bestaat uit een hangend ornament dat in het midden van de haarscheiding valt en wordt vastgemaakt aan een ketting die over het hoofd loopt. Het is een populair accessoire bij bruiloften en feesten.

Macramé - Macramé is een textielkunstvorm waarbij touw of draad wordt geknoopt in decoratieve patronen. Oorspronkelijk een 13e-eeuwse Arabische weeftechniek, is het nu populair voor het maken van wandkleden, plantenhangers en sieraden. Het wordt gewaardeerd om zijn veelzijdigheid en esthetiek.

Magnetic clasp - Een magnetic clasp is een soort sluiting voor sieraden die werkt met magneten. Deze magneten trekken elkaar aan om een veilige, maar gemakkelijk te openen sluiting te vormen. Ze worden vaak gebruikt in armbanden en kettingen voor gebruiksgemak en comfort.

Malachiet:  Malachiet is een groen mineraal dat vaak wordt gebruikt in sieraden en beeldhouwwerken. Het staat bekend om zijn rijke, groene kleur en golvende bandpatronen. Malachiet wordt ook gewaardeerd in de spirituele wereld voor zijn vermeende helende en beschermende eigenschappen. Gestreept groen. Voor bescherming en genezing. Met groene strepen. Beschermt tegen negativiteit.

Marcasiet - Marcasiet is een mineraal dat lijkt op pyriet en wordt gebruikt als een edelsteen in sieraden. Het heeft een metaalachtige glans en wordt vaak in zilveren settings gebruikt voor een vintage uitstraling. Marcasiet is populair voor zijn subtiele glans en betaalbaarheid. Een glinsterend mineraal gebruikt in sieraden.

Maansteen - Maansteen is een veldspaatmineraal bekend om zijn iriserende glans, die doet denken aan het maanlicht. De steen komt in verschillende kleuren, maar is meestal melkachtig of doorschijnend. Het wordt vaak gebruikt in sieraden en wordt in de spirituele wereld geassocieerd met intuïtie en vruchtbaarheid. Een edelsteen met een blauwe gloed.  Mysterieus met een blauwe glans. Voor intuïtie en dromen.

Mala - Een gebedsketting uit het boeddhisme en hindoeïsme. Een mala is een gebedssnoer van 108 kralen gebruikt in het hindoeïsme en boeddhisme voor meditatie en gebed. Het helpt bij het tellen van mantra's of gebeden en wordt ook gedragen als een spiritueel en modieus sieraad. Het is vergelijkbaar met een rozenkrans in het christendom.

Manchetknopen - Manchetknopen zijn decoratieve sluitingen gebruikt om de manchetten van overhemden te sluiten. Ze bestaan uit een voor- en achterkant, meestal gemaakt van metaal, en worden door de knoopsgaten geschoven om de stof bij elkaar te houden. Ze voegen een stijlvol element toe aan formele kleding.

Marine Schakel - Een marine schakel is een specifiek ontwerp van schakels in een ketting of armband, geïnspireerd door nautische thema's. De schakels zijn vaak rond of ovaal en liggen plat voor comfort. Dit type schakel is populair in zowel mode- als functionele toepassingen, zoals ankerkettingen.

Matinee ketting - Een matinee ketting is een middellange halsketting die meestal tussen 50 en 60 cm lang is. Het valt net boven of op de buste en is veelzijdig genoeg voor zowel casual als formele kleding. Deze lengte is populair voor het dragen van grotere, meer opvallende hangers.

MatterenMatteren is een oppervlaktebehandelingstechniek waarbij een materiaal, zoals metaal of glas, een matte afwerking krijgt. Dit wordt vaak gedaan door het oppervlak te schuren of te etsen, waardoor het zijn glans verliest en een dof, satijnachtig uiterlijk krijgt.

Medaillon - Een medaillon is een klein, scharnierend hangertje aan een ketting dat open kan om een foto of ander klein aandenken te bewaren. Het wordt vaak gegeven als een persoonlijk cadeau en symboliseert liefde, herinnering of vriendschap. Het ontwerp kan variëren en kan edelstenen bevatten.

Medaillon ketting - Een medaillon ketting is een ketting met een hangend medaillon dat open kan om een foto, haarlok of ander klein aandenken te bewaren. Het is een persoonlijk sieraad, vaak gegeven als cadeau, dat symboliseert liefde, herinnering of vriendschap. Het ontwerp kan variëren en edelstenen bevatten.

Memory wire - Memory wire is een type metaaldraad dat zijn vorm behoudt na het buigen. Het wordt vaak gebruikt in sieraden maken voor armbanden of ringen die geen sluiting nodig hebben. Door de "geheugenfunctie" keert het draad altijd terug naar zijn oorspronkelijke vorm, wat zorgt voor een goede pasvorm.

Mesh Schakel - Een mesh schakel is een type ketting waarbij de schakels nauw met elkaar verweven zijn om een soort gaasachtige structuur te vormen. Dit geeft een flexibel en soepel effect. Het wordt gebruikt in diverse sieraden zoals kettingen en armbanden en biedt een moderne, strakke uitstraling.

Messing - Messing is een legering van koper en zink, en staat bekend om zijn goudachtige kleur. Het materiaal is corrosiebestendig en wordt vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden, machineonderdelen en in sommige gevallen sieraden. Het is goedkoper dan goud en zilver.

Mineraal - Een mineraal is een natuurlijk voorkomende, anorganische vaste stof met een specifieke chemische samenstelling en een geordende interne structuur. Mineralen zijn de bouwstenen van gesteenten en worden gebruikt in een scala van industriële toepassingen en als edelstenen.

Mood ring - Een mood ring is een ring met een thermochroom element dat van kleur verandert afhankelijk van de lichaamstemperatuur. Het wordt vaak gezien als een speelse manier om iemands "stemming" te meten, alhoewel de wetenschappelijke basis beperkt is. De kleurveranderingen worden geassocieerd met verschillende emoties.

Mookaiet: Een Mookaiet is een unieke edelsteen met aardse tinten, vaak gebruikt in sieraden zoals stalen oorbellen. Deze steen staat bekend om zijn prachtige combinatie van rood, bruin en groen en wordt gewaardeerd om zijn aardse uitstraling en spirituele betekenis.

Moss agaat: Moss agaat is een variant van agaat met groene insluitsels die op mos lijken. Deze steen staat bekend om zijn kalmerende en helende eigenschappen, en wordt vaak gebruikt in sieraden vanwege zijn natuurlijke schoonheid en spirituele betekenis.

Morganiet: Zachtroze. Voor liefde en compassie. Morganiet is een zeldzame edelsteen die behoort tot de berylfamilie. Het staat bekend om zijn delicate roze tot perzikachtige kleur en wordt gewaardeerd vanwege zijn schoonheid en romantische uitstraling. Deze steen symboliseert liefde en tederheid, vaak gebruikt in sieraden zoals verlovingsringen.

Millegrain - Millegrain is een verfijnde juwelenbewerking waarbij fijne kralen of korrelige textuur langs de randen van een sieraad worden aangebracht. Dit creëert een elegante, vintage uitstraling en wordt vaak gebruikt om details en ontwerpen op sieraden te accentueren.

N

Naamplaatketting - Een naamplaatketting is een sieraad waarbij een naam, initialen of speciale tekst op een hanger is gegraveerd. Dit persoonlijke juweel wordt vaak gedragen als een betekenisvolle herinnering of als eerbetoon aan geliefden en kan in verschillende stijlen en materialen worden gemaakt.

Natuursteen -  Een natuursteen is een gesteente dat uit de aarde wordt gewonnen en na minimale bewerking wordt gebruikt. In tegenstelling tot edelstenen, worden natuurstenen vooral gewaardeerd om hun esthetische eigenschappen in bouw en landschapsontwerp, maar worden soms ook in sieraden gebruikt.

Navelpiercings - Een navelpiercing is een populair type lichaamspiercing waarbij een sieraad, zoals een gebogen staafje of een ringetje, door de huid van de navel wordt geplaatst. Het is een trendy en decoratieve manier om de buikstreek te accentueren en wordt vaak gedragen door modebewuste individuen.

Nath - Een "nath" is een traditionele Indiase neusring die vaak door vrouwen wordt gedragen als een cultureel sieraad. Deze neusring kan variëren in ontwerp en stijl en heeft diepe wortels in de Indiase cultuur en tradities.

Neuspiercing - Een neuspiercing is een vorm van lichaamsversiering waarbij een klein gaatje in het neusweefsel wordt gemaakt en daar een sieraad, zoals een ringetje of een knopje, wordt geplaatst. Het is een populaire vorm van piercing voor zowel esthetische als culturele doeleinden.

Nikkelallergie - Een nikkelallergie is een overgevoelige reactie van de huid op nikkel, een veelvoorkomend metaal dat in veel sieraden en metalen voorwerpen zit. Dit kan leiden tot huiduitslag, jeuk en irritatie, en vereist vaak het vermijden van nikkelhoudende materialen om symptomen te voorkomen.

Nose stud - Een "nose stud" is een klein sieraad dat specifiek is ontworpen voor de neuspiercing. Het bestaat meestal uit een kleine, rechte pin met een decoratief uiteinde. Dit sieraad wordt in het neusgat geplaatst en kan verschillende ontwerpen en materialen hebben, waardoor het een populaire keuze is voor neuspiercings.

Sieraden Encyclopedie Aramat Jewels

O

Obsidiaan: Obsidiaan is een natuurlijk voorkomend vulkanisch glas, gevormd door de snelle afkoeling van lava. Het is meestal zwart en glanzend en wordt vaak gebruikt voor het maken van snijgereedschappen en sieraden.

Onyx - Een zwarte of gestreepte edelsteen. Zwart en sterk. Geeft kracht en bescherming. Onyx is een halfedelsteen bestaande uit lagen chalcedoon, een vorm van kwarts. Het wordt gekenmerkt door zijn parallelle banden van wit en zwart of andere kleuren. Onyx wordt vaak gebruikt voor sieraden, beeldhouwwerken en decoratieve items.

Oorbellen Een sieraad voor het oor. Oorbellen zijn sieraden die aan de oorlel of het kraakbeen van het oor worden gedragen. Ze bestaan in diverse vormen, maten en materialen, zoals goud, zilver of edelstenen, en dienen meestal ter decoratie of culturele expressie.

Oor crawler -  Een oor crawler is een type oorsieraad dat langs de rand van de oorschelp omhoog 'kruipt'. In plaats van te bungelen of slechts één plek op de oorlel te bezetten, volgt het de contouren van het oor voor een opvallende, moderne look.

Oorringen - Oorringen zijn cirkelvormige oorsieraden die door de oorlel of het kraakbeen worden gedragen. Ze kunnen variëren in grootte, van kleine, subtiele ringetjes tot grote, opvallende cirkels, en zijn gemaakt van diverse materialen zoals goud, zilver of edelstenen.

Oorhangers - Oorhangers zijn oorsieraden die onder de oorlel hangen en vaak bewegen als de drager zich beweegt. Ze zijn meestal gemaakt van metalen zoals Staal of zilver en kunnen versierd zijn met edelstenen, kristal, zirkonia , kralen of andere decoratieve elementen.

Oorpiercing - Een oorpiercing is een gaatje dat in de oorlel of het kraakbeen van het oor wordt gemaakt om een oorsieraad te kunnen dragen. Het piercen gebeurt meestal met een naald en kan variëren in stijl en plaatsing op het oor.

Oorsieraden - Oorsieraden zijn decoratieve accessoires gedragen aan de oorlel of het kraakbeen van het oor. Ze variëren in stijl en materiaal, en omvatten verschillende types zoals oorstekers, oorringen, oorhangers en oorclips. Ze voegen een esthetische touch toe aan de uitstraling van de drager.

Oorstekers - Oorstekers zijn een type oorsieraad dat direct door een gaatje in de oorlel of het kraakbeen wordt gestoken en op zijn plaats wordt gehouden door een achterkantje. Ze zijn vaak klein en discreet, en kunnen gemaakt zijn van diverse materialen zoals stainless steel, zilver of edelstenen.

Oorstoppertje - Achterkantje voor een oorbel. Een oorbelstoppertje is een klein onderdeel van een oorsteker, meestal gemaakt van metaal, rubber of kunststof, dat achter de oorlel wordt geplaatst om de oorsteker op zijn plek te houden. Het voorkomt dat de oorbel uit het oor valt.

Omega Schakel - Een omega schakel is een soort kettingontwerp waarbij metalen stroken nauw aansluiten om een gladde, flexibele en ronde vorm te creëren. De schakel lijkt qua vorm op de Griekse letter 'omega'. Het wordt vaak gebruikt in halskettingen en armbanden voor een elegante uitstraling.

Orbital piercing - Een orbital piercing is een type oorpiercing waarbij twee gaatjes in het kraakbeen van het oor worden gemaakt, verbonden door één enkele ring. In tegenstelling tot een industriële piercing, die een rechte staaf gebruikt, gebruikt een orbital een ronde of ovale ring.

Opaal - Opaal is een halfedelsteen gekenmerkt door zijn iriserende kleurenspel. Het bestaat voornamelijk uit siliciumdioxide en water, en komt in verschillende varianten zoals vuur-opaal en zwarte opaal. Opaal wordt vaak gebruikt in sieraden en wordt geassocieerd met creativiteit en inspiratie.

Opera ketting - Een opera ketting is een lange halsketting die meestal tussen 70 en 90 centimeter lang is. Door de lengte kan de ketting op verschillende manieren worden gedragen: enkel, dubbelgeslagen of zelfs geknoopt. Het is populair voor formele en avondkleding.

P

Palladium - Palladium is een zilverwit edelmetaal uit de platinagroep, bekend om zijn duurzaamheid en corrosiebestendigheid. Het wordt vaak gebruikt in sieraden, meestal als een legering met andere metalen, en in industriële toepassingen zoals katalysatoren. Het is lichter en minder dicht dan platina.

Palmier Schakel - Een palmier schakel is een type kettingschakel waarbij de schakels dicht op elkaar zijn geplaatst in een platte of licht gebogen rij, wat resulteert in een flexibele, maar toch stevige structuur. Het wordt vaak gebruikt in elegante halskettingen en armbanden.

Paracord - Sterk koord gebruikt voor het maken van sieraden. Paracord is een lichtgewicht, nylon koord oorspronkelijk gebruikt in parachutelijnen. Het is sterk, duurzaam en veelzijdig, en wordt nu ook gebruikt voor survivaltoepassingen, knutselprojecten en zelfs als modeaccessoire in armbanden en andere items.

Parels - Een glanzende edelsteen uit oesters. Een parel is een biologisch mineraal, gevormd in de schelp van bepaalde weekdieren als reactie op een irriterende stof. Parels worden gekenmerkt door hun glanzende, ronde vorm en worden al eeuwenlang gebruikt in sieraden en versieringen.

Parelmoer : Paarlemoer is de glanzende, iriserende binnenlaag van de schelp van sommige weekdieren zoals oesters en abalone. Het wordt gekenmerkt door zijn opvallende glans en kleurenspel en wordt vaak gebruikt in sieraden, knopen en decoratieve objecten.

Parelarmband - Een parelarmband is een sieraad dat bestaat uit een reeks parels, geregen aan een elastisch koord of metalen ketting. De parels kunnen natuurlijk, gekweekt of synthetisch zijn. De armband is een klassiek en elegant accessoire, geschikt voor zowel formele als informele gelegenheden.

Parelketting - Een parelketting is een sieraad dat bestaat uit een reeks parels, geregen aan een draad of koord. Parels kunnen echt of imitatie zijn en de ketting kan variëren in lengte en stijl. Het is een klassiek en elegant sieraad, vaak gedragen bij formele gelegenheden.

Pareloorbellen - Pareloorbellen zijn oorsieraden waarbij één of meerdere parels centraal staan in het ontwerp. Ze kunnen gemaakt zijn van natuurlijke, gekweekte of imitatieparels en variëren in stijl van eenvoudige oorstekers tot uitgebreide hangers. Ze staan symbool voor elegantie en tijdloze schoonheid.

Pavé setting - Een pavé setting is een sieraadtechniek waarbij meerdere kleine edelstenen dicht bij elkaar worden gezet, waardoor een oppervlak ontstaat dat lijkt te zijn 'geplaveid' met stenen. Deze setting wordt vaak gebruikt om ringen, hangers en oorbellen extra schittering te geven.

Payal - Indiase enkelbandjes met belletjes. Een payal, ook bekend als anklet of paayal, is een traditioneel Indiaas sieraad gedragen rond de enkel. Meestal gemaakt van zilver en soms versierd met klokjes, edelstenen of bedeltjes. Het wordt vooral door vrouwen gedragen en is populair in Zuid-Aziatische culturen.

Pendant - Grote hanger voor een ketting. Een pendant is een hangend sieraad dat aan een ketting, koord of armband wordt gedragen. kettinghangers zijn er in verschillende vormen, maten en materialen, en kunnen versierd zijn met edelstenen, gravures of andere decoratieve elementen. Ze dienen vaak als persoonlijk of symbolisch ornament.

Peridoot: Peridot is een groene, transparante edelsteen die behoort tot de mineraalgroep olivijn. De steen staat bekend om zijn levendige, limegroene kleur en wordt vaak gebruikt in sieraden zoals ringen, oorbellen en hangers. Het wordt geassocieerd met positiviteit en vernieuwing.

Petaliet - Petaliet is een zeldzaam mineraal dat vooral wordt gevonden in lithium-rijke pegmatieten. Het is meestal kleurloos tot roze en wordt soms gebruikt in sieraden en als spirituele steen. Petaliet staat bekend om zijn hoge optische kwaliteit en wordt ook gebruikt in optische toepassingen.

Piercing - Een sieraad voor een doorboord lichaamsdeel. Een piercing is een lichaamsversiering waarbij een gaatje wordt gemaakt in de huid of het kraakbeen om een sieraad te kunnen dragen. Piercings kunnen op diverse plaatsen voorkomen, zoals oren, neus, lippen en navel, en kunnen variëren in stijl en formaat.

Pietersiet: Blauw-bruin. Voor intuïtie en stormachtige energie. Pietersiet is een zeldzame edelsteen die behoort tot de familie van de kwartsen. Het staat bekend om zijn chaotische, wervelende patronen van blauw, goud en rood. De steen wordt vaak gebruikt in sieraden en wordt geassocieerd met spirituele inzichten en het derde oog.

Platina - Een wit, kostbaar metaal. Platina is een zeldzaam, zilverwit edelmetaal bekend om zijn duurzaamheid en corrosiebestendigheid. Het wordt vaak gebruikt in sieraden, industriële toepassingen en katalysatoren. Platina is zwaarder en kostbaarder dan goud en zilver.

Plug - Sieraad voor een uitgerekt oor. Een oorplug is een type oorsieraad gebruikt om een gerekt gaatje in de oorlel te vullen. Plugs zijn meestal cilindervormig en kunnen gemaakt zijn van diverse materialen zoals hout, steen, of metaal. Ze worden vaak gebruikt in body modification culturen.

Prehniet: is een prachtige groene edelsteen die vaak wordt gebruikt in sieraden. Deze steen staat bekend om zijn zachte kleur en glans, en wordt gewaardeerd om zijn kalmerende en helende eigenschappen. Prehniet wordt vaak gebruikt in hangers, armbanden en oorbellen en wordt geassocieerd met vrede en welzijn. Het is een favoriete keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een stijlvolle en spirituele toevoeging aan hun sieradencollectie.

Princess ketting - Ketting die net onder de hals valt. Een Princess-ketting is een stijlvolle sieradenkeuze die wordt gekenmerkt door vierkante geslepen edelstenen, meestal diamanten, die op een rij zijn gezet en aan elkaar zijn bevestigd. Deze ketting heeft een elegante uitstraling en de vierkante edelstenen geven het een unieke en moderne look. Het is een populaire keuze voor diegenen die van strakke lijnen en schittering houden.

Prong setting - Een prongsetting is een populaire juweliersmethode om edelstenen op hun plaats te houden in een sieraad, zoals een ring. Het bestaat uit kleine metalen tandachtige pootjes (prongs) die de edelsteen stevig vasthouden en tegelijkertijd zichtbaar laten. Deze instelling laat veel licht toe, wat de edelsteen meer schittering geeft.

Popcorn Schakel Een popcornschakel is een populaire sieradenschakel die lijkt op kleine, bolvormige kralen die dicht op elkaar zijn geregen. Deze schakelstijl creëert een opvallend textuurpatroon en wordt vaak gebruikt in armbanden, kettingen en enkelbandjes. Het biedt een elegante en eigentijdse uitstraling aan sieradenontwerpen.

Pu leer : PU-leer, oftewel polyurethaan leer, is een kunstmatig materiaal dat de look en feel van echt leer nabootst. Het is gemaakt van een kunststof basis die is gecoat met polyurethaan en wordt vaak gebruikt voor meubels, kleding en sieraden vanwege de lagere kosten en onderhoud.

Pyriet: Pyriet, ook wel bekend als "fool's gold" vanwege zijn gelijkenis met goud, is een mineraal dat bestaat uit ijzer en zwavel. Het heeft een glinsterend, metallic uiterlijk en wordt soms in sieraden verwerkt vanwege zijn unieke uitstraling. Pyriet wordt ook geassocieerd met beschermende eigenschappen en wordt vaak gebruikt als een amulet of talisman om negatieve energie af te weren.

Q

R

Regenboog maansteen: Een regenboogmaansteen is een prachtige edelsteen met een mysterieuze en betoverende uitstraling. Deze steen vertoont een uniek optisch effect genaamd adularescentie, waarbij kleurrijke regenboogachtige schitteringen verschijnen wanneer het licht erop valt. Regenboogmaanstenen worden vaak gebruikt in sieraden en staan ​​bekend om hun spirituele eigenschappen, die intuïtie, emotionele balans en vrouwelijke energie kunnen versterken. Ze worden gewaardeerd om hun schoonheid en de kalmerende invloed die ze kunnen hebben op degenen die ze dragen.

Religieuze ketting - Ketting met religieuze symbolenEen religieuze ketting is een sieraad dat vaak een diepe spirituele betekenis draagt. Deze kettingen bevatten symbolen of hangers die verband houden met verschillende religies, zoals kruisen voor het christendom, de halve maan voor de islam, of Boeddha voor het boeddhisme. Ze worden gedragen als teken van geloof en spiritualiteit, en dienen als herinnering aan persoonlijke overtuigingen en waarden. Religieuze kettingen kunnen ook een bron van troost en inspiratie zijn voor degenen die ze dragen.

Resin - Resin, in het Nederlands ook wel hars genoemd, is een veelzijdig materiaal dat wordt gebruikt in sieradenproductie. Het is een vloeibare substantie die uithardt tot een harde, doorzichtige kunststof. Resin kan worden gegoten in diverse vormen en gebruikt om sieraden te maken, zoals hangers, armbanden en oorbellen. Het biedt ontwerpers de mogelijkheid om kleurrijke en unieke stukken te creëren, vaak met ingebedde voorwerpen zoals bloemen, glitters of kleine ornamenten. Resin-sieraden zijn geliefd om hun creatieve mogelijkheden en duurzaamheid.

Ring Een sieraad voor de vinger. Een ring is een cirkelvormig sieraad dat om een vinger wordt gedragen. Het kan gemaakt zijn van verschillende materialen zoals goud, zilver, staal of edelstenen en wordt vaak gebruikt als symbool van liefde, verbintenis of status. Ringen zijn er in verschillende stijlen en ontwerpen, van eenvoudige trouwringen tot opvallende cocktailringen, en hebben door de geschiedenis heen een belangrijke rol gespeeld in diverse culturen en tradities.

Rhodium - Rhodium is een edelmetaal dat behoort tot de platinagroep en staat bekend om zijn glanzende, zilverwitte uiterlijk. Het wordt vaak gebruikt om sieraden te coaten, waardoor ze een mooie, duurzame afwerking krijgen die bestand is tegen aantasting door corrosie en krassen. Rhodium vergroot ook de helderheid van edelstenen. Het wordt gebruikt voor het maken van witgouden sieraden en is een populaire keuze voor trouwringen en halskettingen.

Robijn: Een robijn is een kostbare edelsteen die bekendstaat om zijn dieprode kleur en zeldzaamheid. Het behoort tot de korundfamilie, net als saffieren, en wordt vaak geassocieerd met liefde, passie en kracht. Robijnen worden vaak gebruikt in hoogwaardige sieraden, zoals ringen, kettingen en armbanden, en zijn een symbool van luxe en schoonheid. Ze worden vaak als geboortesteen voor de maand juli beschouwd en zijn een geliefde keuze voor speciale gelegenheden.

Rocailles 

Rookkwarts: is een prachtig bruin tot zwartachtig mineraal dat vaak wordt gebruikt in sieraden en edelsteenontwerpen. Deze edelsteen staat bekend om zijn warme en aardse uitstraling en wordt vaak gebruikt om een gevoel van stabiliteit en bescherming te symboliseren. Rookkwarts wordt gewaardeerd om zijn diepe kleur en wordt vaak geslepen tot facetten of cabochons voor gebruik in diverse sieradenstukken.

Rook piercing - Een rookpiercing is een populaire vorm van oorpiercing die door het kraakbeen van de binnenste rand van het oor wordt geplaatst, net boven de tragus.

Rope ketting - Lange, doorlopende ketting. Een rope ketting, ook wel bekend als een touwketting, is een populair sieradenontwerp dat lijkt op een gedraaid touw. Het heeft een gedraaide structuur die lijkt op een echt touw, wat zorgt voor een unieke en aantrekkelijke textuur. Deze kettingen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals goud, zilver of staal, en worden vaak gebruikt voor hangers of als opvallende statementstukken. Rope kettingen voegen een vleugje elegantie en verfijning toe aan elke outfit.

Rhodoniet: Roze met zwarte aders. Voor zelfliefde en genezing. Roze-zwart. Voor compassie en genezing. Rhodoniet is een prachtige edelsteen die bekend staat om zijn delicate roze tot roodbruine kleur met donkere aders of vlekken. Deze steen wordt vaak gebruikt in sieraden en heeft een rustgevende uitstraling. Rhodoniet wordt gewaardeerd om zijn emotionele helende eigenschappen en wordt vaak geassocieerd met liefde en compassie. Het wordt gebruikt om innerlijke balans en welzijn te bevorderen.

Rozenkrans - Gebedsketting in het katholicisme. Een rozenkrans is een religieus hulpmiddel dat vaak wordt gebruikt in het katholieke geloof. Het bestaat uit een reeks kralen, meestal verdeeld in vijf groepen van tien, met grotere kralen ertussen. Katholieken gebruiken de rozenkrans om gebeden te tellen, zoals het Onze Vader en het Weesgegroet, terwijl ze mediteren over specifieke gebeurtenissen uit het leven van Jezus en Maria. Het wordt vaak gebruikt als een spirituele oefening en een manier om devotie en toewijding uit te drukken.

Rozenkwarts - Rozenkwarts is een mooie en zachte roze edelsteen die vaak wordt geassocieerd met liefde en emotioneel welzijn. Het staat bekend om zijn kalmerende energie en wordt vaak gebruikt in sieraden en decoratieve stukken. Rozenkwarts wordt verondersteld liefde, vriendschap en zelfacceptatie te bevorderen, en het wordt vaak gebruikt als een symbool van genegenheid en tederheid.

S

Saffier - Een saffier is een kostbare edelsteen die bekendstaat om zijn diepblauwe kleur, hoewel hij ook in andere kleuren voorkomt, behalve rood (dat wordt een robijn genoemd). Het is een van de hardste natuurlijke materialen ter wereld, wat het perfect maakt voor sieraden. Saffieren worden vaak geassocieerd met royalty en symboliseren wijsheid en adel.

Sardonyx: Sardonyx is een variëteit van chalcedoon, een crypto kristallijne vorm van kwarts. Het staat bekend om zijn gelaagde banden van verschillende kleuren, meestal wit met bruin of zwart. Sardonyx wordt vaak gebruikt om cameeën te snijden vanwege zijn mooie kleurcontrasten. Het wordt ook als een beschermende steen beschouwd en heeft historisch gezien verschillende symbolische betekenissen gehad.

Sautoir - Een sautoir is een lang, decoratief collier of halsketting die meestal tot aan de taille of heupen reikt. Sautoirs werden populair in de vroege 20e eeuw en werden vaak gedragen als een elegant sieraad. Ze kunnen verschillende edelstenen, parels of versieringen bevatten en kunnen op verschillende manieren worden gedragen, waardoor ze een veelzijdige aanvulling zijn op de sieradencollectie.

Schakelarmband - Een schakelarmband is een type armband dat bestaat uit met elkaar verbonden schakels, vergelijkbaar met een schakelketting. Deze schakels kunnen variëren in grootte, vorm en ontwerp, en ze worden vaak gemaakt van materialen zoals goud, zilver of roestvrij staal. Schakelarmbanden zijn geliefd om hun tijdloze uitstraling en kunnen zowel subtiel als opvallend zijn, afhankelijk van het ontwerp. Ze zijn een populaire keuze voor sieradenliefhebbers vanwege hun veelzijdigheid en stijl.

Schakelketting - Een schakelketting is een type sieraad dat bestaat uit met elkaar verbonden schakels. Deze schakels kunnen variëren in grootte, vorm en ontwerp, wat leidt tot verschillende stijlen van schakelkettingen. Ze worden vaak gemaakt van materialen zoals goud, zilver of roestvrij staal en kunnen worden gedragen als op zichzelf staande kettingen of gebruikt om hangers en bedels aan te bevestigen. Schakelkettingen zijn veelzijdig en populair vanwege hun tijdloze uitstraling en passen goed bij verschillende outfits.

Schelp - In sieraden verwijst 'schelp' naar stukjes van de harde buitenkant van zeedieren zoals mosselen of oesters. Deze worden vaak gebruikt in kettingen, armbanden en oorbellen voor een natuurlijke en boho-achtige uitstraling. Ze kunnen in hun natuurlijke staat zijn of bewerkt voor kleur en glans.

Snug piercing - Een Snug piercing is een stijlvolle vorm van oorpiercing die door het kraakbeen van het binnenste deel van het oor loopt, net boven de antitragus. Deze piercing creëert een unieke en subtiele look, maar vereist deskundige plaatsing en zorg om complicaties te voorkomen. Het juiste sieraad, zoals een gebogen staafje, wordt gebruikt om comfort en genezing te bevorderen.

Stacking ring / Stapelring-  Een stapelring is een elegante en veelzijdige sieraadstijl die bestaat uit meerdere dunne ringen die op elkaar gestapeld kunnen worden. Deze ringen zijn vaak eenvoudig van ontwerp en kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals goud, zilver of edelstenen. Stapelringen bieden de mogelijkheid om een unieke en persoonlijke look te creëren door verschillende ringen te combineren en te matchen naar smaak. Ze zijn populair vanwege hun eenvoudige, maar toch verfijnde uitstraling.

Stropdasclip - Een stropdasclip, ook wel een dasspeld genoemd, is een sierlijk accessoire dat wordt gebruikt om een stropdas op zijn plaats te houden. Het dient niet alleen een functioneel doel, maar voegt ook een vleugje elegantie en stijl toe aan een formele outfit. Stropdasclips zijn meestal gemaakt van materialen zoals metaal, zilver of goud en kunnen verschillende ontwerpen en patronen hebben, waardoor ze een veelzijdig accessoire zijn voor herenmode.

Segment ring - Ring waarbij een segment eruit kan. Een segmentring is een veelgebruikt type sieraden in de piercingwereld. Het heeft een onderbroken cirkelvormig ontwerp, bestaande uit een dunne ring met een los segment of stukje. Dit stukje kan worden verwijderd om de ring te openen en te sluiten, waardoor het gemakkelijker is om de ring in en uit te doen, vooral voor piercings op moeilijk bereikbare plaatsen. Segmentringen zijn beschikbaar in verschillende materialen en maten, waardoor ze geschikt zijn voor diverse piercings.

Seleniet: Seleniet is een prachtig mineraal dat bekend staat om zijn glanzende, witte verschijning en spirituele eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt voor meditatie en reinigingsdoeleinden vanwege zijn veronderstelde vermogen om negatieve energie te absorberen. Seleniet staat ook bekend om zijn zachtheid en kwetsbaarheid, waardoor het gemakkelijk kan worden gekrast of beschadigd. Het wordt vaak gevonden in de vorm van staafvormige kristallen en wordt gewaardeerd om zijn kalmerende en zuiverende invloed op de geest.

Septumpiercing - Een piercing voor het neustussenschot. Een septumpiercing is een vorm van lichaamsversiering waarbij een gaatje wordt gepiercet in het zachte weefsel van het neusseptum, het gebied dat het linker- en rechterneusgat scheidt. Dit type piercing kan worden versierd met verschillende sieraden, zoals ringetjes of staafjes, en wordt vaak gezien als een trendy en persoonlijke vorm van zelfexpressie.

Shungiet: Shungiet is een zeldzaam mineraal dat oorspronkelijk afkomstig is uit Rusland. Het staat bekend om zijn unieke samenstelling, die onder andere bestaat uit koolstofmoleculen in een bijzondere structuur. Mensen geloven vaak dat shungiet helende eigenschappen heeft en het kan worden gebruikt voor waterzuivering en als sieraad. Het staat ook bekend om zijn mogelijke bescherming tegen elektromagnetische straling.

Serpentijn Schakel

Serpentijn: Serpentijn is een veelzijdig mineraal dat vaak wordt gebruikt in kunst en sieraden. Het staat bekend om zijn gladde, groene textuur en wordt geassocieerd met creativiteit en genezing. Serpentijn wordt vaak gebeeldhouwd tot beelden, amuletten en kralen voor sieraden vanwege zijn esthetische aantrekkingskracht en veronderstelde spirituele eigenschappen. Het wordt ook wel "de slangsteen" genoemd vanwege zijn gelijkenis met slangenhuid.

Signet ring - Een ring met een zegel of initiaalEen signetring is een speciaal type ring met een plat oppervlak aan de bovenkant dat vaak is gegraveerd met een persoonlijk of symbolisch ontwerp. Historisch gezien werd een signetring gebruikt om zegels op documenten en brieven te drukken, waardoor het een symbool van autoriteit en identiteit was. Tegenwoordig wordt het meer als een sieraad gedragen en kan het een familiewapen, initialen of andere betekenisvolle gravures bevatten. Deze ringen zijn vaak gemaakt van edele metalen zoals goud of zilver en hebben een tijdloze uitstraling.

Sieradendoos - Een sieradendoos is een doos of container die is ontworpen om sieraden op te bergen en te organiseren. Het biedt vaak verschillende compartimenten en vakken om verschillende soorten sieraden, zoals ringen, kettingen, armbanden en oorbellen, gescheiden en beschermd te houden. Sieradendozen zijn er in verschillende maten, stijlen en materialen, variërend van eenvoudige doosjes tot luxueuze, met fluweel beklede kisten, en ze helpen bij het organiseren en bewaren van je waardevolle sieradencollectie.

Sieradenreiniger - Een sieradenreiniger is een speciaal ontworpen product dat wordt gebruikt om vuil, stof, vingerafdrukken en andere onzuiverheden van sieraden te verwijderen. Het kan worden gebruikt voor verschillende soorten sieraden, zoals ringen, kettingen en oorbellen. Sieradenreinigers zijn er in verschillende vormen, waaronder vloeistoffen, sprays en ultrasone reinigers, en ze helpen om de glans en schoonheid van je sieraden te behouden. Het is belangrijk om de instructies op de reiniger zorgvuldig te volgen om ervoor te zorgen dat je sieraden veilig en effectief worden gereinigd.

Singapore Schakel Een Singapore schakel is een sierlijke en gedetailleerde kettingstijl, genoemd naar de gelijkenis met de fijne textuur van een touw uit Singapore. Deze gedraaide schakel bestaat uit kleine, ovale schakels die met elkaar verweven zijn, wat zorgt voor een unieke en elegante uitstraling. Singapore schakelkettingen zijn populair vanwege hun verfijnde en glinsterende karakter.

Slangen Schakel - Snake chain Een slangenschakel is een populair ontwerp in sieraden, gekenmerkt door zijn flexibele, kronkelende structuur die lijkt op de schubben van een slang. Deze schakelstijl wordt vaak gebruikt in armbanden, kettingen en enkelbanden en biedt een elegante en stijlvolle uitstraling. Het zorgt voor een comfortabele pasvorm en een opvallende uitstraling in diverse sieradenontwerpen.

Slide lock clasp - Schuifsluiting voor sieraden. Een slide lock sluiting is een praktisch en gebruiksvriendelijk type sluiting dat vaak wordt gebruikt in sieraden zoals armbanden en kettingen. Het werkt door een schuifmechanisme dat gemakkelijk te openen en te sluiten is. Deze sluiting zorgt voor veiligheid en comfort, waardoor sieraden stevig op hun plaats blijven terwijl ze toch eenvoudig kunnen worden aangedaan en afgedaan.

Spang : Een spang is een stijlvol en minimalistisch sieraad dat rond de hals wordt gedragen. Het heeft meestal een strak ontwerp zonder sluiting, waardoor het elegant om de nek zit. Spangen kunnen worden gemaakt van diverse materialen, zoals zilver, goud of edelstenen, en zijn geliefd om hun eigentijdse uitstraling en veelzijdigheid in sieradenontwerpen.

Spinell: Een spinel is een edelsteen die voorkomt in verschillende kleuren, waaronder rood, blauw, roze en meer. Het staat bekend om zijn schitterende glans en duurzaamheid, waardoor het een gewilde keuze is voor sieraden. Spinel wordt vaak verward met andere edelstenen vanwege zijn gelijkenis in kleur, maar het heeft zijn eigen unieke aantrekkingskracht en wordt gewaardeerd om zijn schoonheid en helderheid.

Sodaliet: Sodaliet is een blauwachtig gesteente dat wordt gebruikt in sieraden en decoratieve voorwerpen. Het staat bekend om zijn diepe, vaak donkerblauwe kleur en witte aders of vlekken. Sodaliet wordt gewaardeerd vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en wordt vaak gebruikt om hangers, kralen en cabochons te maken voor juwelen. Het staat ook bekend om zijn spirituele betekenis, die wordt geassocieerd met innerlijke rust en intuïtie.

Smaragd - Een smaragd is een kostbare edelsteen die bekendstaat om zijn opvallende groene kleur. Deze edelsteen behoort tot de berylgroep en wordt gewaardeerd vanwege zijn schoonheid en zeldzaamheid. Smaragden worden vaak gebruikt in juwelen en hebben een geschiedenis die teruggaat tot de oudheid, waar ze werden gewaardeerd door royalty's en adel. Hun groene kleur wordt geassocieerd met vruchtbaarheid, vernieuwing en welvaart. 

Spinner ring - Een spinner ring, ook wel bekend als een draairing of stressring, is een sieraad dat uit twee of meer bewegende delen bestaat die rond de basisring kunnen draaien. Dit biedt een tactiele en rustgevende ervaring voor de drager. Spinner ringen worden vaak gekozen vanwege hun unieke ontwerp en de kalmerende werking van het ronddraaien van de beweegbare delen.

Spring ring clasp - Ronde veersluiting voor sieraden. Een springring-sluiting is een veelgebruikte sluiting in sieraden. Het bestaat uit een ronde metalen ring met een veermechanisme dat opent en sluit wanneer je er druk op uitoefent. Deze sluiting biedt beveiliging en gemak, waardoor sieraden gemakkelijk kunnen worden geopend en gesloten. Het wordt vaak gebruikt voor kettingen, armbanden en hangers.

Solitaire ring - Een solitaire ring is een klassiek en elegant sieraad dat meestal bestaat uit een enkele edelsteen, zoals een diamant, op een eenvoudige metalen band. Deze stijl legt de nadruk op de schoonheid en schittering van de centrale edelsteen. Solitaire ringen worden vaak gekozen als verlovingsringen vanwege hun tijdloze uitstraling en symbolische betekenis van een unieke liefde. De nadruk op de solitaire edelsteen maakt het een opvallend en tijdloos stuk in de wereld van juwelen.

 

SkarnSkarns of tactieten zijn grofkorrelige metamorfe gesteenten die ontstaan ​​door vervanging van carbonaat houdende gesteenten.

Slaven armband - Armband die opengeklapt kan worden door een scharnier. Een slavenarmband is een stijlvol sieraad dat om de pols wordt gedragen en vaak wordt gekenmerkt door zijn gladde, cilindrische vorm met een scharniersluiting. Dit type armband is tijdloos en elegant, vaak gemaakt van duurzame materialen zoals goud, zilver of edelstaal. Het kan een enkele massieve band zijn of versierd met gravures en edelstenen voor extra flair. Slavenarmbanden worden gewaardeerd om hun eenvoudige, klassieke uitstraling en zijn geschikt voor zowel dagelijks gebruik als speciale gelegenheden.

S-schakel : Een S-schakel is een type schakel dat vaak wordt gebruikt in sieraden en kettingen. Het heeft de vorm van de letter "S" en wordt gekenmerkt door zijn gebogen, golvende ontwerp. Deze schakels worden vaak gebruikt om een ketting te verlengen of te versieren, en ze kunnen in verschillende maten en materialen worden gevonden, waardoor ze veelzijdig zijn voor verschillende sieradenontwerpen.

Staal : Staal is een legering die voornamelijk bestaat uit ijzer en koolstof, maar het kan ook andere elementen bevatten, afhankelijk van het gewenste gebruik. Het staat bekend om zijn stevigheid, duurzaamheid en veelzijdigheid. Staal wordt veel gebruikt in verschillende industrieën, waaronder de bouw, auto-industrie en sieradenproductie vanwege zijn robuustheid en corrosiebestendigheid.

Stainless Steel Roestvrij staal, ook bekend als RVS, is een duurzaam metaal dat veel wordt gebruikt voor sieraden. Het is samengesteld uit een legering van ijzer, chroom en andere metalen. Roestvrij staal is bestand tegen corrosie en roest, waardoor het lang meegaat. Het heeft een strakke, moderne uitstraling en is hypoallergeen, wat betekent dat het zelden huidirritatie veroorzaakt (behalve als je een nikkel allergie hebt), waardoor het een populaire keuze is voor sieradenontwerpen.

Sterling zilver -  Sterling zilver, vaak aangeduid als 925 zilver, is een legering die bestaat uit 92,5% puur zilver en 7,5% andere metalen, meestal koper. Deze combinatie verbetert de duurzaamheid van het zilver, waardoor het geschikt is voor sieraden. Sterling zilver heeft de kenmerkende glans en elegantie van zilver, terwijl het tegelijkertijd de neiging tot oxidatie vermindert. Dit maakt het een populaire keuze voor hoogwaardige sieraden.

Stretching - Het vergroten van een piercinggat. Stretching verwijst naar het proces waarbij een bestaande piercing opening voorzichtig wordt vergroot om grotere sieraden te kunnen dragen. Dit wordt meestal gedaan met speciaal ontworpen stretchers of taps totdat de gewenste maat is bereikt. Het is essentieel om dit geleidelijk en met zorg te doen om weefselbeschadiging of andere complicaties te voorkomen. Stretching wordt vaak uitgevoerd door liefhebbers van lichaamsmodificatie die op zoek zijn naar unieke sieradenopties.

Symbolen in sieraden Symbolen in sieraden zijn kleine afbeeldingen of ontwerpen die diepere betekenissen en boodschappen overbrengen. Deze symbolen kunnen variëren van harten die liefde vertegenwoordigen tot kruisen die religieuze overtuigingen symboliseren. Ze voegen persoonlijke betekenis en symboliek toe aan sieraden, waardoor ze vaak sentimentele waarde krijgen. Symbolen worden vaak gebruikt om liefde, geloof, bescherming en andere gevoelens uit te drukken en kunnen een prachtige aanvulling vormen op sieradencollecties.

T

Talisman - Een talisman is een voorwerp, meestal een amulet of sieraad, dat wordt gedragen of bewaard vanwege zijn vermeende magische krachten om bescherming, geluk of andere positieve invloeden te bieden. Talismannen kunnen diverse vormen en symbolen hebben, en ze worden al eeuwenlang in verschillende culturen gebruikt als spirituele hulpmiddelen en geluksbrengers.

Tanzaniet - Tanzaniet is een zeldzame edelsteen die bekendstaat om zijn opvallende blauwviolette kleur. Deze steen wordt meestal gebruikt in sieraden zoals ringen, kettingen en oorbellen. Tanzaniet wordt vaak geassocieerd met elegantie en verfijning en is geliefd om zijn unieke kleurvariaties, variërend van lichtblauw tot diep paars. De edelsteen is vernoemd naar Tanzania, waar hij voor het eerst werd ontdekt.

Tsavoriet: Tsavoriet is een zeldzame groene edelsteen die behoort tot de granaatfamilie. De steen staat bekend om zijn levendige, smaragdgroene kleur en wordt vaak geassocieerd met luxe sieraden. Tsavorieten worden vaak gebruikt in ringen, oorbellen en hangers. Ze worden gewaardeerd om hun helderheid en schittering, en ze symboliseren vernieuwing en groei. Deze edelsteen is vernoemd naar de Tsavo-regio in Kenia, waar hij voor het eerst werd ontdekt.

Taper - Kegelvormig item om een piercinggat te vergroten. Een taper, ook wel bekend als een taps toelopende piercing, is een sieradenvorm die wordt gebruikt voor het stretchen of vergroten van een lichaamspiercing, zoals oorlellen. Het heeft een taps toelopende vorm, dunner aan het ene uiteinde en breder aan het andere. Tapers worden vaak gebruikt om geleidelijk de maat van de piercing uit te breiden voordat er een groter sieraad wordt geplaatst. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder chirurgisch staal en acryl, en worden vaak gebruikt door piercingliefhebbers die hun uiterlijk willen aanpassen.

Tassel - Een tassel is een decoratief element dat bestaat uit een bundel draden, linten of koorden die aan één uiteinde zijn samengebonden. Tassels worden vaak gebruikt als versiering aan kledingstukken, accessoires zoals sjaals en tassen, of als decoratie aan meubels en gordijnen. Ze voegen een vleugje elegantie en charme toe aan verschillende items en worden vaak geassocieerd met traditionele en culturele ontwerpen.

Tiara - Een tiara is een elegant sieraad dat meestal wordt gedragen als een kroon op het hoofd. Tiara's zijn vaak versierd met edelstenen, parels of andere decoratieve elementen en worden geassocieerd met royalty en formele gelegenheden. Ze zijn populair bij bruiden als bruidssieraden en worden ook gedragen bij speciale evenementen zoals gala's en koninklijke ceremonies. Tiaras stralen schoonheid en gratie uit en zijn een symbool van verfijning en elegantie.

Tijgeroog: Goudbruin met een glans. Voor moed en kracht. Tijgeroog is een prachtige edelsteen die bekend staat om zijn warme bruine kleur en karakteristieke strepen die lijken op het oog van een tijger, vandaar de naam. Deze steen wordt gewaardeerd om zijn beschermende eigenschappen en wordt vaak gebruikt in sieraden. Tijgeroog wordt ook geassocieerd met moed en zelfvertrouwen, en sommigen geloven dat het negatieve energie kan afweren. Het is een populaire keuze voor het maken van mooie sieradenstukken.

Tragus piercing - Een "traguspiercing" is een populaire vorm van oorpiercing die wordt geplaatst in het kleine stukje kraakbeen dat de tragus bedekt, dat zich aan de voorkant van het oor bevindt, bij de opening van de gehoorgang. Deze piercings worden vaak versierd met kleine juwelen of studs en zijn geliefd om hun subtiele maar stijlvolle uitstraling. Ze kunnen een modieus accessoire zijn en worden gewaardeerd om hun veelzijdigheid.

Teardrop - Druppelvormig sieraad voor een uitgerekt oor. Een "teardrop," ook bekend als een "druppelvorm," verwijst naar de vorm van een traan. In sieraden worden teardrop-elementen vaak gebruikt voor hangers, oorbellen of stenen. Deze elegante vorm kan zowel strak als klassiek zijn, en wordt gewaardeerd om zijn tijdloze schoonheid en stijl.

Teenring - Een ring speciaal voor de teen. Een teenring is een delicaat sieraad dat om de teen wordt gedragen. Meestal gemaakt van materialen zoals zilver , staal of goud, kan het verschillende ontwerpen hebben, variërend van eenvoudige banden tot meer gedetailleerde versieringen. Toegevoegd aan de schoonheid van de voet, is het een subtiele en trendy sieraad.

Tennisarmband - Armband met een rij diamanten of zirkonia stenen. Een tennisarmband is een elegant sieraad, bestaande uit een doorlopende rij nauwkeurig ingezette edelstenen, meestal diamanten. Het ontwerp zorgt voor een subtiele schittering rondom de pols. De naam is te danken aan de Amerikaanse tennisster Chris Evert, die deze stijl populair maakte.

Tension setting - Edelsteen vastgezet door druk van het metaal. Tension setting is een moderne zettingstechniek in sieraden waarbij de edelsteen stevig wordt geklemd tussen twee uiteinden van het metaal. Deze methode creëert de illusie dat de steen 'zweeft', en zorgt voor maximale lichtinval en schittering. Het vereist precisiewerk en hoogwaardige materialen.

Tektiet: Zwart-groen. Meteorietglas voor buitenaardse energie. Tektiet is een glasachtig materiaal gevormd door de impact van meteorieten op de aarde. De hoge temperatuur en druk van de inslag smelten siliciumdioxide, wat resulteert in kleine, vaak zwart of groen gekleurde, glasfragmenten. Tektieten worden vaak gebruikt in sieraden vanwege hun unieke oorsprong en uiterlijk.

Toggle clasp - Een Toggle clasp is een type sluiting vaak gebruikt in sieraden zoals armbanden en kettingen. Het bestaat uit een ring en een staafje, die samenwerken om het sieraad veilig om de pols of nek te houden. Het is zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk.

tongweb piercing - Een tongweb piercing is een soort lichaamsversiering die het weefsel onder de tong doorboort. Het wordt vaak gezien als een subtielere vorm van tongpiercing en is doorgaans minder opvallend. Het herstelproces is meestal snel.

Toermalijn: Komt voor in een regenboog van kleuren, waarbij roze en groen het populairst zijn. Een kleurrijke steen, elke kleur met zijn eigen betekenis. Toermalijn is een edelsteen met een uniek kenmerk: het kan meerdere kleuren in één steen vertonen. De steen wordt geassocieerd met evenwicht en bescherming en is populair in sieraden zoals ringen en oorbellen.

Topaas - Topaas is een halfedelsteen die in diverse kleuren voorkomt, van kleurloos tot blauw, roze en geel. De steen staat bekend om zijn uitstekende helderheid en wordt vaak gebruikt in sieraden zoals ringen en hangers.

Tongpiercing - Een piercing voor de tong. Een tongpiercing is een lichaamsversiering waarbij een gaatje wordt gemaakt in de tong om een metalen staafje te plaatsen. Het is een populaire vorm van lichaamskunst maar vereist zorgvuldige nazorg om infecties te voorkomen.

Torque - Open ketting, vaak van metaal. Torque is een specifiek type halsketting, vaak gemaakt van metaal, dat rond de nek wordt gedragen zonder sluiting. Kenmerkend voor een torque is de open achterkant, waardoor het sieraad enigszins verstelbaar is. Het wordt vaak gezien als een statement-sieraad vanwege het opvallende ontwerp.

Titanium Titanium is een lichtgewicht, hypoallergeen metaal dat vaak wordt gebruikt in hoogwaardige sieraden. Vanwege zijn duurzaamheid en corrosiebestendigheid is het een populaire keuze voor piercings en andere sieraden die langdurig contact hebben met de huid.

Tragus piercing Een traguspiercing is een sieraad dat door het kraakbeen van de tragus gaat, het kleine flapje oor net voor de gehoorgang. Deze piercing is populair voor zijn subtiele, maar trendy uitstraling en kan met diverse soorten sieraden worden gedragen.

Trouwring - Een trouwring is een symbool van eeuwige liefde en toewijding, vaak uitgevoerd in goud, zilver of platina. De ring wordt traditioneel gedragen aan de ringvinger en uitgewisseld tijdens een huwelijksceremonie. Het ontwerp varieert van eenvoudig tot ingelegd met edelstenen.

Tunnel - Holle plug voor een uitgerekt oorlel. Een tunnel is een sieraad specifiek bedoeld voor gestretchte oorlellen. Het is een holle cilinder die door het opgerekte gaatje in het oor wordt geplaatst, waardoor je erdoorheen kunt kijken. Tunnels zijn er in diverse materialen zoals metaal, hout of siliconen.

Turkoois: Turkoois is een halfedelsteen met een kenmerkende blauwgroene kleur. Het wordt al eeuwen gewaardeerd om zijn unieke tint en wordt vaak verwerkt in sieraden en amuletten. De steen staat symbool voor welvaart en wordt soms gebruikt voor spirituele rituelen.

Twister Piercing- Spiraalvormige piercing. Een twister piercing is een spiraalvormig sieraad dat vooral in oren en navels wordt gedragen. Het unieke ontwerp maakt het een opvallende keuze en biedt variatie ten opzichte van de traditionele rechte barbell of ring. Deze piercing staat bekend om zijn veelzijdigheid en unieke uitstraling.

U

Unakiet: Unakiet is een halfedelsteen met een mengeling van roze veldspaat, groene epidoot en kwarts. De steen staat bekend om zijn aardse uitstraling en wordt vaak gebruikt in sieraden en spirituele praktijken. Het wordt gezegd dat Unakiet emotioneel evenwicht en innerlijke rust bevordert.

V

Valkenoog Schakel 

Venetiaanse Schakel een kettingontwerp waarbij elke schakel een vierkante vorm heeft, wat resulteert in een soepele en gestructureerde look. Dit type schakel is bijzonder populair vanwege zijn veelzijdigheid en duurzaamheid

Vossenstaart Schakel een specifiek type kettingschakel dat bekendstaat om zijn gladde en flexibele structuur. Deze schakel wordt zo genoemd omdat het ontwerp doet denken aan de volle, pluizige staart van een vos. Gemaakt met nauwkeurig aan elkaar geweven metalen ringen, biedt de vossenstaartschakel een combinatie van duurzaamheid en elegantie, en wordt vaak gebruikt in hoogwaardige sieraden zoals halskettingen en armbanden.

Vriendschapsring - Een ring als teken van vriendschap. Een vriendschapsring is een ring die wordt uitgewisseld tussen vrienden om een hechte vriendschap te symboliseren. Meestal gemaakt van edelmetalen of andere duurzame materialen, dient deze ring als een fysieke herinnering aan een belangrijke relatie.

Vriendschapsarmband - Een vriendschapsarmband is een handgemaakt sieraad, vaak gemaakt van draad of kralen, dat wordt uitgewisseld tussen vrienden als teken van vriendschap en verbondenheid. De kleuren en patronen kunnen variëren en hebben soms een speciale betekenis.

Verlovingsring - Een verlovingsring is een sieraad dat gewoonlijk door een partner wordt gegeven bij een huwelijksaanzoek. Vaak voorzien van een edelsteen, meestal een diamant, symboliseert de ring een belofte van toekomstig huwelijk. Het ontwerp en materiaal kunnen variëren.

Vermeil - Sterling zilver bedekt met goud. Vermeil is een hoogwaardige vorm van verguld zilver. In dit procedé wordt een laag 14-karaats goud of hoger aangebracht op sterling zilver. Het resultaat is een luxueus sieraad dat de schoonheid van goud combineert met de duurzaamheid en betaalbaarheid van zilver.

Vuuragaat: Een vuuragaat is een intrigerende edelsteen gekenmerkt door zijn diepe aardtinten en iriserende gloed, die lijkt op vlammen of zonsondergangen. Deze steen staat bekend om zijn aardende en beschermende eigenschappen en wordt vaak gebruikt in spirituele en sieradencontexten.

Vuuropaal: Een vuuropaal is een zeldzame edelsteen bekend om zijn levendige oranje tot roodachtige tinten. In tegenstelling tot andere opalen, vertoont de vuuropaal meestal geen kleurenspel, maar imponeert met zijn intense, vurige kleur. Het wordt vaak gebruikt in sieraden als een opvallende blikvanger.

W

Wire wrapping - Techniek van draad wikkelen voor sieraden. Wire wrapping is een techniek in de sieradenmakerij waarbij metaaldraad wordt gebruikt om stenen, kralen of andere elementen te omwikkelen en vast te zetten. Deze methode vereist geen solderen, waardoor het toegankelijk is voor beginners. Het resultaat is een uniek, handgemaakt sieraad.

X

Y

Y-ketting - Een Y-ketting is een stijlvol sieraad waarbij de ketting uitmondt in een 'Y'-vorm. Deze unieke structuur benadrukt het decolleté en wordt vaak verrijkt met hangertjes of stenen. Zeer geschikt voor diep uitgesneden of V-hals kledingstukken.

Z

Zilver - Zilver is een edelmetaal bekend om zijn glans en duurzaamheid. Het wordt veelvuldig gebruikt in sieraden, bestek en elektronica. Zilver staat bekend om zijn antimicrobiële eigenschappen en uitstekende geleidbaarheid.

Zilversmid - Specialist in het werken met zilver. Een zilversmid is een ambachtsman gespecialiseerd in het ontwerpen, vervaardigen en repareren van zilveren objecten en sieraden. Met behulp van diverse technieken zoals smelten, hameren en solderen, creëert de zilversmid unieke en vaak kunstzinnige items.

Zilveren sieraden Zilveren sieraden zijn elegante accessoires gemaakt van een legering van zilver en andere metalen. Vaak gebruikt in ringen, armbanden en oorbellen, ze zijn geliefd om hun glans en relatieve betaalbaarheid. Met de juiste zorg kunnen ze generaties lang meegaan.

Zirkonia stenen zirkonia steentjes zijn synthetische edelstenen die vaak als betaalbare vervangers van diamanten worden gebruikt. Ze staan bekend om hun schittering en zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. Hoewel minder duurzaam dan diamanten, bieden ze een aantrekkelijke glans.

Zirkoon - Een glinsterende edelsteen. Glinsterend en kleurrijk. Voor energie en liefde. Zirkoon is een natuurlijke edelsteen die bekend staat om zijn schittering en vuur, vergelijkbaar met die van een diamant. Deze steen wordt vaak in sieraden gebruikt en komt in diverse kleuren voor, alhoewel kleurloze varianten het populairst zijn.

Zonnesteen: Zonnesteen is een sprankelende oranje tot roze edelsteen die vaak geassocieerd wordt met vreugde en optimisme. De steen is bekend om zijn aventurescentie, een glinsterend effect veroorzaakt door lichtreflectie in kleine ingesloten deeltjes. Het wordt veelvuldig verwerkt in sieraden.

ZultanietZultaniet is een zeldzame kleurveranderende edelsteen, ook bekend als diasporen. De kleur varieert afhankelijk van de lichtbron, en kan groen, bruin en roze tinten aannemen. Het wordt voornamelijk gevonden in Turkije en wordt gebruikt in sieraden voor zijn unieke kleureffect.

Zwarte toermalijn: Zwarte toermalijn is een halfedelsteen bekend om zijn beschermende eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt in sieraden en spirituele praktijken om negatieve energie af te weren. De steen heeft een diepzwarte kleur en een prismatische kristalstructuur.

 

Meest gestelde vragen over sieraden

Advies en tips van Aramat Jewels

Vanaf welke leeftijd oorbellen

Vanaf welke leeftijd Piercing